Davutoğlu: AB'yle ortak zeminde buluşmak istiyoruz

Davutoğlu: AB'yle ortak zeminde buluşmak istiyoruz

Avrupa Birliği (AB) liderleriyle göçmen krizini çözmesi ümit edilen planı görüşmek üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, anlaşmayı insani perspektife oturtmayı amaçladıklarını ifade etti.

Brüksel'deki ilk temaslarına başlamadan önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, göçmen krizine bir insani mesele olarak baktıklarını, pazarlık konusu olarak görmediklerini de ifade etti.

Avrupa Birliği liderleri, dün başlayan zirvede Türkiye'ye sunulacak olan eylem planını görüşmüş ve bir uzlaşıya varmıştı.

Bugünkü görüşmelerde, AB'nin 28 üyesinin onay verdiği plan Türkiye'ye sunulacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün yaptığı açıklamalarda Türkiye'yle görüşmeler için 'kolay olmayacak' demişti. Merkel anlaşmanın yasal zeminini çok sağlam bir şekilde oluşturmaları gerektiğini de ifade etmişti.

Türkiye'nin öne sürdüğü talepler konusunda da AB liderleri bir takım değişiklikler yaptı.

- Vize serbestisi: Buna göre Haziran 2016'ya kadar Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi'nde vize serbestisi talebi için 72 şartın yerine getirilmesi gerektiği vurgusu yapılıyor. Ayrıca metinde Haziran 2016 tarihinin olup olmayacağı da net değil.

- AB üyelik süreci: Türkiye müzakerelere hız verilerek en azından 5 yeni fasılın görüşmeye açılmasını istiyor. Ancak AB liderleri, Kıbrıs'ın şerh koyduğu başlıkların gündeme gelmemesi ve anlaşmanın riske girmemesi için bu konuda kullandığı dili daha muğlak hale getirdi ve "en kısa sürede yeni müzakere başlıklarının açılması" ifadesi kullanıldı.

- Ek mali destek: Türkiye gelecek 3 yıl için AB'den 6 milyar euroluk fon talebinde bulunmuştu. AB liderleri dün yaptıkları görüşmelerde öncelikle ilk sözü verilen 3 milyar euronun mülteciler için hazırlanan projelere tahsis edilmesini, bu projelerin başarıya ulaşıp ilk fon diliminin kullanılmasının ardından ikinci 3 milyar euroluk fonun da kullanıma açılmasının uygun olacağı konusunda anlaştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu planı önce Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte ile sabah kahvaltısında görüşecek.

Ardından yürütülecek ikili temaslardan sonra 28 AB üye ülkenin liderleri ile Başbakan Davutoğlu anlaşmaya son halini vermek üzere masaya oturacak. (BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.