Davutoğlu: ABD’nin tutumunun netleşmesini beklemek hakkımız

Davutoğlu: ABD’nin tutumunun netleşmesini beklemek hakkımız

Başbakan Ahmet Davutoğlu ABD’nin YPG’ye destek veren açıklamalarını eleştirdi. Davutoğlu, “Eğer birisi ‘PKK terör örgütüdür ama YPG terör örgütü değildir’ diyorsa samimiyet sorgulaması yaparız,” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile düzenlediği ortak basın toplantısında güncel gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suriye’ye müdahale sinyali de veren Başbakan Davutoğlu’nun açıklamaları şöyle:

Sığınmacılar

“Türkiye-Suriye sınırı ve yüreğimiz, aşımız, evimiz Suriyelilere açıktır. Ama şunu da ifade edeyim, Suriye’deki krizin çözümü için kılını dahi kıpırdatmayan bazı çevrelerin, buna maalesef bazen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de dahildir, Suriye’de bu mülteci akınına yol açan Rus bombardımanına ‘dur’ diyemeyen bazı çevrelerin, Rusya’ya dönüp ‘yeter artık’ diyemeyen bazı çevrelerin Türkiye’ye dönüp ‘sınırlarını aç’ diye bir tavsiyede bulunmasını da iki yüzlülük olarak görüyorum.

“2 milyon 600 bin Suriyeliyi ağırlarken kimseye sormadık. Şu anda kapımızda olan 60 bin Suriyeliye de her türlü imkanı sınır ötesinde verirken, bütün aşını, koruma ve barınma imkanlarını sağlarken de kimseye sormuyoruz. Gelmek isteyen Suriyelileri alırız ama birinci önceliğimiz Suriyelilerin, Suriye sınırları içindeki kamplarda barınmasını teminen yeni kamp kuruyoruz.

“Türkiye, 3 milyar avro ile mülteci pazarlığı yapacak kadar insani vicdandan uzak bir ülke değildir. Biz kimseyle mültecilerin maliyetinin pazarlığı yapmadık, yapmayız.”

ABD’ye PYD tepkisi

“Eğer birisi eldeki verilere rağmen ‘PKK terör örgütüdür ama YPG terör örgütü değildir’ diyorsa o zaman biz bir samimiyet sorgulaması yaparız.

“Bizim için açık bir tehdit mahiyeti taşıyan PKK’nın bir uzantısı olan YPG’nin terör örgütü olmadığı tezini savunmak, teröre karşı verilecek mücadeleye en büyük darbeyi vurmak anlamına gelir. Stratejik müttefikimiz ABD’nin, bu konudaki tutumunun netleşmesini beklemek bizim hakkımızdır.”

Suriye’ye müdahale sinyali

“Şu bilinsin ki, teröre karşı Türkiye içinde verdiğimiz mücadeleye eğer Suriye’den de (teröristlere) bir destek geliyorsa, ki geliyor; Türkiye’ye dönük herhangi bir tehdit olduğunda biz, Irak’a dönük aldığımız tedbirler, Kandil’e dönük aldığımız tedbirler neyse; Suriye terör odaklarına karşı da aynı tedbirleri alırız.”

“Kimyasal silah stokları bulguları var”

Davutoğlu öte yandan Suriye’de başka kimyasal silah stokları olabileceğine ilişkin bazı bulgular olduğunu da ifade etti. Başbakan, bu durumun beş yıldır büyük bir insani trajedi yaşayan Suriye halkı için büyük bir tehlike olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.