Darbe Komisyonu Mehmet Ağar'ı dinledi

Darbe Komisyonu Mehmet Ağar'ı dinledi

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu tarafından dinlenen eski İçişleri ve Adalet Bakanı Mehmet Ağar, darbe girişimi ile “devletin fonksiyonlarını icra eden kurumların tamamındaki çöküntünün ortaya çıktığını” söyledi.

Meclis bünyesinde kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu bugün eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ı dinledi. DİHA'nın haberine göre, gazetecilerin görüntü almasından sonra komisyon görüşmeleri basına kapalı olarak devam etti. AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplanan komisyonda Mehmet Ağar, Gülen Cemaati ile ilgili soruları yanıtladı.

Ağar, 15 Temmuz'da yaşananları her vatandaş gibi izlediklerini belirterek, meşruiyetin yanında olduğu mesajını verdi. Anlatımlarında organize olmuş gizli bir örgütün varlığının altını çizen Ağar, "Bütün örgütlerde klasik bazı yapılanmalar var, kod adı kullanan, yeni gelişen elektronik sistemlerden istifade eden haberleşme sistemlerini ortaya koymak gibi başka bugüne kadar gizli örgütte bugüne kadar rastlanmadı. Türkiye'deki her gizli örgütün dış bağlantısı var. Genelde de bu bağlantıların arkasında yabancı istihbarat servisleri var" ifadesini kullandı.

‘Devletin temel kurumlarının tamamında çöküntü ortaya çıkmıştır’

Her örgütün içinde üç kademe olduğunu kaydeden Ağar, bunların ‘yönetici’, ‘militan’ ve ‘sempatizanlar’ olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Mücadele yürütülürken, temel amaç bu örgütün sıfıra indirgenmesi, bir daha gelişemeyecek biçimde tedbirlerin geliştirilmesidir. Sempatizan kesimine ıslah olma, geriye dönme fırsatını vermektir. Eğer onlarla ilgili yapılan tüm soruşturmalarda yanlışlık olursa bunları militanlaştırırsınız. Doğru bir şey değildir. Ortaya çıkan tablo şaşırtıcı ve dehşet vericidir. Bir devletin temeli adalet, güvenlik, savunmadır. Devletin fonksiyonlarını icra eden bu kurumların tamamında çöküntü ortaya çıkmıştır. Bu çöküntülerin onarılması gerekmektedir. Onaracak olan siyasi kadrolardır."

‘İtirafçı’ yerine ‘Millete hizmet’ önerisi

Müşterek iradenin olayı çözmesinin gerektiğini vurgulayan Ağar, "Devletin ve milletin geleceği bakımından, insanların daha iyi, huzurlu yaşaması bakımından ‘itirafçıyım’ yerine, ‘millete hizmet’ şeklinde takdim edilmelidir ve yardımı olan insanları deşifre etmeksizin, kamuoyu nezdinde başka duruma düşürmeden bunların hassa bir cerrah dikkatiyle mutlaka yapılması gelen işlerdir" şeklinde konuştu.

Ağar’ın dinleyen Komisyon bugün yanı sıra gazeteci Fehmi Koru ve Tunceli Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Doç. Dr. Yavuz Çobanoğlu’nu da dinleyecek. 

Başbuğ mazeret bildirdi

Komisyona, bu iki ismin dışında bugün dinlenmek üzere davet edilen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ise mazeret bildirdi. Başbuğ, 8 Kasım tarihinde dinlenecek. Yine Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar'ın da 2 Kasım'da komisyona bilgi vereceği öğrenildi.

Darbe Komisyonu'nda yer alan isimler ise şöyle: 

AKP: Burdur milletvekili Reşat Petek, Erzincan milletvekili Serkan Bayram, Eskişehir milletvekili Emine Nur Günay, İstanbul milletvekili Ravza Kavakçı Kan, İstanbul milletvekili Belma Satır, İzmir milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Karabükmilletvekili Burhanettin Uysal, Manisa milletvekili Selçuk Özdağ, Bursamilletvekili Zekeriya Birkan.

CHP: İstanbul milletvekili Zeynel Emre, İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir milletvekili Aytun Çıray.

HDP: Mardin milletvekili Mithat Sancar.

MHP: Muğla milletvekili Mehmet Erdoğan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.