Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi: Kılıçdaroğlu’ndan 10 maddelik bildiri

Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi: Kılıçdaroğlu’ndan 10 maddelik bildiri

Darbe girişiminin ardından CHP’nin çağrısıyla Taksim’de düzenlenen “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi” bir çok siyasi parti ve kurumun da katılımıyla başladı. Mitingde konuşan konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, 10 maddelik bir bildiri okudu.

İstanbul Taksim’de, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) çağrısıyla, çok sayıda kurum ve partinin de katıldığı “Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi” gerçekleşiyor.

Mitingden önce alan boşaltılarak bomba araması yapıldı.

Miting için Taksim Meydanı’na gelen yurttaşlar ise saatler öncesinde bayraklarla alana girerken, katılımcılar, meydana girişler için farklı bölgelere kurulan güvenlik kontrol noktalarından geçerek alana alındı.

Miting için hazırlanan sahne Gezi Parkı önüne kuruldu.

Meydana “Yaşasın Laik Demokratik Türkiye”, “Darbelere Hayır!”, “Cumhuriyete ve Demokrasiye Sahip Çıkıyoruz”, “Ne Dikta Ne Darbe Demokratik Türkiye” yazılı pankartlar asıldı.

A1

CHP’nin öncülük ettiği mitinge Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) DİSK, İşçi Kardeşliği Partisi (İKP) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Halkevleri, Emek Partisi (EMEP), Emekçi hareket Partisi (EHP), Kaldıraç, Birleşik Haziran Hareketi (BHH), Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG), KOS, İKS ve AKPliler de katılıyor.

Öte yandan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu, milletvekili Ayşenur Bahçekapılı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da mitingde bulunuyor.

KILIÇDAROĞLU'NDAN 10 MADDELİK MANİFESTO

Kılıçdaroğlu, Taksim Meydanı’ndaki mitingde “Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasi tarihinde yerini alacaktır” dediği 10 maddelik “Taksim Manifestosu” adlı bir bildiri okudu.

Kılıçdaroğlu’nun okuduğu 10 maddelik “Taksim Manifestosu” bildirisi şöyle:

1- 15 Temmuz darbe girişimi parlementer demokrasimize yapılmıştır. TBMM bombalanmış. Bu darbelerin sorumlularını varsa iç ve dış destekçilerini kınıyor ve lanetliyoruz.

2- Bütün siyasal partiler darbe girişimine karşı çıkmış. Demokrasi konusunda Türkiye’de ortak payda oluşmuştur.

3- Hür türlü darbeye ve her türlü vesayete karşı çıkmak tem demokratların, bu ülkeye namus borcudur. Hep birlikte ve her zaman ne darbe, ne dikta yaşasın demokrasi demeliyiz

4- Parlamenter sistemimize yapılan darbe girişimi halkın direnme hakkını kulanmasıyla, ayrı bir anlam ve boyut kazanmıştır. Direnme hakkı demokrasiyi korumanın meşru bir yolu olarak ortaya çıkmıştır.

5- Demokratik laik sosyal hukuk devleti ilkesinin Türkiuye için ne kadar yaşamsal olduğu ortaya çıkmıştır.

6- Bu darbe girişimi güçler ayrılığı ilkesinin demokrasimizin güvencesi olduğunu ortaya koymuştur.

7- Balyoz, Ergenekon gibi davalarda mahkum edilen insanların iadeyi itibari verilmelidir.

8- Bu darbe girişimi, devlet yönetiminin liyakata  dayanması gerektiğini ortaya koymuştur. Devletin yeniden inşası zorunludur.

9- İnancı kimliği ne olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları özgürce gezebilmelidir. 15 Temmuz darbe girişimi 3. sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir sorundur. Türkiye tümüyle darbe hukukundan arınmalıdır.

10- Devlet kinle. öfkeyle yönetilmez. Darbe girişiminde bulunanlar hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınarak yargılanmalıdır. İşkence, kötü muamele devleti darbecilerle aynı duruma düşürür.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, okuduğu bildirinin ardından bunu meydandakilere ellerini kaldırtarak oylattı.

A2

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.