Cumartesi Anneleri: Gözaltında kaybedilen kadınları unutmadık

Cumartesi Anneleri: Gözaltında kaybedilen kadınları unutmadık

Cumartesi Anneleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi yaptıkları oturma eyleminde gözaltında kaybedilen kadınları andı. Gözaltında kaybedilen kadınların akıbetlerini soran kayıp yakınları, adalet için mücadele edeceklerini vurguladı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray Meydanı’ndaki 571’inci buluşmalarında, gözaltında kaybedilen kadınları anarak, “Devletin güvenlik güçlerince gözaltına alınmış, işkence edilmiş ve kaybedilmiş kadınları unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

“Failler belli, kayıplar nerede?” pankartını açan Cumartesi Anneleri, pankartın üzerine de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla gözaltında kaybedilen kadınların fotoğrafları ve “barış” yazılı dövizi de pankartın üzerine bıraktı.

Bu haftaki eylemde ilk sözü 1995’te İzmir’de kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yıldız aldı. Geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden Sultan Seçik’i anarak konuşmasına başlayan Yıldız, “O sarayların sultanı değildi, gönüllerin sultanıydı” dedi.

‘Fezlekeleri gündeme alacağınıza çocuklarımızın faillerini bulun’

Cumartesi Anneleri’nin yirmi yıldır kayıplarının akıbetini sorduğunu hatırlatan Yıldız, HDP’li milletvekilleri hakkında hazırlanan fezlekeye de değindi.

Yıldız, “Bizi duymuyorlar. Ancak, Kürt vekiller için hazırlanan fezlekeler için ‘tozlu raflarda bekletmeyin’ diyorlar. Fezlekeleri gündeme alacağınıza bizim çocuklarımızın faillerini bulun, yargılayın. Bunları gündeminize alındı” diye konuştu.

“Zulmünüze boyun eğmeyeceğiz”

Yıldız’ın ardından 1995 yılında İstanbul’da kaybedilen Fehim Tosun’un eşi Hanım Tosun söz aldı. Kürtçe konuşan Tosun, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Bölge’de kadınların katledildiğini ve işkence yapılan çıplak bedenlerinin görüntülerinin servis edildiğini hatırlatan Tosun, “Lanet olsun size” dedi.

Tosun, 8 Mart’ta yine alanlarda olacaklarını belirtti, “Zulmünüze boyun eğmeyeceğiz” diye kaydetti.

“Mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz”

Haftanın açıklamasını ise Leyla Kaya okudu. Kadınların eşitlik, özgürlük ve dayanışma için 8 Mart’ta yine alanlarda olacaklarını söyleyen Kaya, konuşmasına şöyle devam etti:

“571. haftamızı 8 Mart öncesinde gerçekleştiriyoruz. Kadınların eşitlik, özgürlük ve dayanışma mücadelesini yükselttiği bu günlerde, biz de gözaltında kaybedilen kadınların akıbetinin açıklanması, faillerin yargılanması talebiyle buluştuk.

“Yaşamın her alanında şiddete maruz kalan kadınlar coğrafyasında 571 haftadır erkek egemen sisteminin zulmüne, adaletsizliğine karşı sesimizi, isyanımızı birleştirdik.

“Bu 8 Mart’ta da gözaltında kaybedilen kadınlar için devleti yönetenlere soruyoruz; Makbule Ökdem’e, Ayten Öztürk’e, Rıdda Yavuz’a, Sedika Dal’a, Hamide Şarlı’ya, Hatun Işık’a, Yeter Işık’a, Elif Işık’a, Gülizar Serin’e ve kızı 3 yaşındaki Dilek Serin’e, Lütfiye Kaçar’a, Gülnaz Tatu ve Kadriye Tatu’ya, Ayşenur Şimşek’e, Hatice Şimşek’e, Şükran Daş’a, Fahriye Mordeniz’e, Zozan Eren’e, Neslihan Uslu’ya ve Konca Kuriş’e ne oldu?

“Kadınların kaybedilmediği, katledilmediği, şiddete maruz kalmadığı bir ülke için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.