Çukurca Üzümlü’de sınır kapısı yok, herşey eskisi gibi!

Çukurca Üzümlü’de sınır kapısı yok, herşey eskisi gibi!

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde açıldı denilen Üzümlü sınır kapısında her şey eskisi gibi. Türkiye tarafında hiçbir bina çalışması yokken Kürdistan Bölgesi’nin sınır kapısı hazır.

ÖMER OĞUZ / YÜKSEKOVA HABER

ÇUKURCA - Geçtiğimiz günlerde Hakkari ve Duhok Valileri tarafından imzalanan protokol çerçevesinde sembolik bir açılış töreni yapılan Üzümlü sınır kapısında tel örgüden başka bir şey yok. Çukurca ilçesi sakinleri söz konusu geçici izinlerin geçmiş yıllarda da olduğunu, söz konusu protokolün hiçbir şeyi henüz değiştirmediğini belirttiler. Geçmiş yıllarda da sınırdan izinli geçildiğini, hatta bu geçişlerin protokolden sonra azaldığını belirten Üzümlü köyü sakinleri, 25 yıldır açıldı açılacak denilen sınır kapısının bir yılan hikâyesine dönüştüğünü savunuyor. Vatandaş, verilen sözlerin biran önce pratiğe dökülmesini istiyor.

haberinfotograflari.gif

MUHTAR: TÜRKİYE, PEŞMERGE BİNASINI KULLANACAK

Üzümlü köyü muhtarı Adil Atak, sınır kapısına personel atandığını belirterek, “Habur kapısının müdür yardımcısı geçen gün geldi Peşmerge tarafıyla görüşme gerçekleştirdiler. Peşmergeye ait binada Türkiye tarafının personeli için 2 oda tahsis edilecek. Kürdistan Bölgesi’ne ait sınır kapısı binasında 2 odanın teslim alınması işi Pazartesi gününe kaldı” dedi.

haberingoruntuleri.gif

İNSANLARIN EKONOMİK BEKLENTİLERİ VAR

Şuan için pasaportla hiçbir geçişin olmadığını belirten Atak, “Burada yaşayan insanların bu sınır kapsından daha çok ekonomik beklentileri var. 89 yılından beri bu sınır kapısının açılmasını bekliyoruz. 89 yılından 1993 yılına kadar burada zaten serbest Pazar vardı. Köy boşaltmalardan sonra sıkıntı oldu. 2002 yılında tekrar yollar yapıldı ve halen tam olarak açılmasını bekliyoruz. Yer tahsisinin ardından geçişlerin hızlanmasını umuyoruz” dedi.

PİRUZBEYOĞLU: ZATEN ESKİDEN DE BU UYGULAMA VARDI

Çukurca sakinlerinden Orhan Piruzbeyoğlu, şuanda yetki kargaşası yaşandığını belirterek, “Şuanda geçici olarak acil durumlar için geçişlere izin veriliyor. Şuan sadece protokol imzalanmış durumda. Türkiye tarafında şuan binalar olmadığı için peşmerge ile aynı binayı kullanmayı düşünüyorlar. Önümüzdeki günlerde Dış İşleri Bakanlığı’ndan bir heyetin geleceği ve askerle polis arasında bir protokol imzalanacağı ve ondan sonra resmi açılış yapılacağı söyleniyor. Şuanda geçiş yok. Kaymakamlıktan 4 günlük bir izin alıp geçebiliyoruz şuan. 2 fotoğraf veriyoruz pasavan gibi bir belge alıyoruz. Şimdilik sadece Çukurca ilçesi doğumlulara izin veriliyor. Zaten eskiden de devlet burada hastası, ölüsü, başsağlığı olanlara geçici izin veriyordu. Bu da aynı şekilde" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.