Cizre'deki ölümler için Meclis Araştırması istendi

Cizre'deki ölümler için Meclis Araştırması istendi

HDP, Cizre'de yaşanılan ölümlerin araştırılması, kamuoyu kaygısının giderilmesi ve bu konunun tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması istedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cizre'nin Cudi Mahallesi'nde bir bodrum katına sığınan 31 yurttaşın durumuyla ilgili olarak kamuoyunun bilgilendirilmesi ve olayın tüm boyutlarıyla ortaya konulması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Verdiği önergede, yaralıların bulunduğu bodruma ambulansların, kurtarma ve sağlık ekiplerinin bina yakınına kadar gidişine izin verilmediği için bugüne kadar yaralı yurttaşlardan 7'sinin yaşamını yitirdiği hatırlatan Baluken, şunları kaydetti: 

"İlk günden itibaren ateş altında tutulan binadan 7'si yaşamını yitirmiş çoğu ağır yaralı sivillerin hastaneye nakli için parti yetkililerimizin İçişleri Bakanlığı nezdinde yürüttüğü girişimler maalesef henüz bir sonuç vermemiş, ambulansların binaya kadar gitmesine şu güne kadar izin verilmemiştir. 30 Ocak 2916 tarihinde, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Koordinasyonunda oluşturulan Kriz ve Koordinasyon Masası'ndan gerekli güvenceler alındıktan sonra Cizre Belediyesi'nde bekleyen sağlık ekipleri ve belediye ambulansı ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı ambulanslar yaralıların bulunduğu bodrumuna intikal etmek üzere hareket etmiştir. Ancak, ambulanslar ve sağlık ekipleri, cenaze ve yaralıların alınabileceği son noktaya yaklaşık 150-200 metreye kadar yaklaşabilmişlerdir. İlgili makamlardan güvence alınarak halde yaralıların ve yaşamını yitirenlerin hastaneye intikal edeceği sırada bodrumda bulunan sivillere yönelik bir operasyon yapılmıştır. Bundan sonra yaralılarla sadece iki telefon görüşmesi gerçekleştirilebilmiştir. Yapılan operasyondan sonra yaralıların enkaz altında kaldıkları, nefes almakta zorlandıkları, hareket edemez durumda oldukları ve destek olmaksızın dışarı çıkamayacak hale geldikleri parti yetkililerimize iletilmiştir."

'Hükümetten açıklama gelmemesi kamuoyunu tedirgin ediyor'

30 Ocak günü yaşanan bu olaydan sonra bodrumda bulunan yaralılarla tüm irtibatın koptuğu ve 5 Şubat itibarıyla herhangi bir iletişim imkânı kalmadığına yer verilen önergede, tüm bu kaygı verici gelişmelerin, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve Koordinasyon ve Kriz Merkezi ile defalarca yapılan telefon görüşmelerinde anlatıldığı, sürecin son derece kaygı verici olduğu için sağlık ekipleri ve ambulansların yaralıları mutlaka bir an önce almaları gerektiğinin ısrarla vurgulandığı kaydedildi. 

Buna rağmen Kriz ve Koordinasyon Merkezi tarafından sağlık ekibinin oraya gidemeyeceği, buna izin verilemeyeceğinin kendilerine iletildiği bilgisine yer verilen önergede, "Eğer Bakanlığa bağlı ambulanslar gidemiyorsa iki belediye personeli ve sağlık görevlisinin, bu bilgilerin doğruluğunu yerinde gözlemleme ve yaralılara ilk müdahaleyi yapması konusundaki talep de kabul edilmemiştir. Bodrumda bulunan yakınlarını almak üzere binaya doğru yürümek isteyen Cizreli anneler de binanın hemen önüne kadar geldikleri halde gözaltına alınmışlardır. Bodrum katında bulunan sivillerle ilgili herhangi bir iletişimin halen sağlanamıyor olması, hükümet yetkililerinden bu konu ile ilgili herhangi bir açıklamanın yapılmıyor olması kamuoyunu tedirgin etmekte, kaygı seviyesini en üst boyutlara taşımaktadır" denildi.

'Kaygıların giderilmesi için Meclis araştırma elzemdir'

Söz konusu bodrumun dışında başka bir binada da yaralıların olduğu haberinin kendilerine ulaştığını da kaydeden Baluken, önergesinde şu ifadeleri kullandı: "Dün itibariyle de yaralıların durumuna ilişkin çelişkili haberler kamuoyunda tartışılmaya başlanmıştır. Türkiye kamuoyu yaşanan gelişmelerden dolayı son derece tedirgindir. Devletin 1 numaralı görevinin yurttaşlarının can ve mal güvenliğini sağlamak olduğu unutulmamalıdır. Bu görevin yerine getirilmesi hukukumuzda ve Anayasamızda açıkça belirtilmiştir. Kamuoyu kaygısının giderilmesi ve bu konunun tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkarılması için Meclis Araştırması açılması elzemdir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.