Cizre'de kayıp 24 kişi için Ombudsman başvurusu

Cizre'de kayıp 24 kişi için Ombudsman başvurusu

Cizre'de bir binanın bodrum katında mahsur kaldıkları belirtilen ve 20 Ocak'tan bu yana haber alınamayan 24 kişi için HDP, Ombudsman başvurusu yaptı.

Cizre’de operasyonların sona ermesinin ardından, bir binanın bodrum katında mahsur kaldıkları belirtilen 24 kişiden halen haber alınamıyor.

HDP, söz konusu 24 kişinin yaralı olduğunu bildirerek, ambulansla binadan alınmaları çağrısı yapmıştı.

Devlet ve hükümet yetkilileri ise can güvenliği olmadığı gerekçesiyle binanın bodrumunda olan kişilerin yaklaşık 1 kilometre mesafedeki güvenli bölgeye gelmelerini istemişti. Ancak, HDP’liler mahsur kalan kişilerin yaralı olduklarını ve bu mesafeyi yürüyemeyeceklerini söylemişti. Gönüllü sağlıkçılarında ambulansla söz konusu binaya gitmesine izin verilmemişti.

HDP, uzun süredir haber alınamayan 24 kişi için Ombudsman başvurusu yaptı. Başvuruya ilişkin HDP’den şu açıklama yapıldı:

“Bildiğiniz üzere 23 Ocak 2016 günü çatışmadan kaçan aralarında yaralıların ve çocukların da olduğu 31 sivil yurttaş Cizre ilçesindeki Cudi Mahallesi Bostancı Sokak No: 23’te bulunan apartmanın bodrum katına sığınmış olup ambulans bekleyen ve halihazırda 30 Ocak 2016 Cumartesi günü Saat 12.31’den itibaren haber alınamayan 24 kişinin akıbeti belli değildir.

Konu ile ilgili olarak HDP Adana Milletvekili Meral DANIŞ BEŞTAŞ ve HDP Grup Başkanvekili Sayın İdris Baluken ile HDP Milletvekili Sayın Osman Baydemir’den oluşan heyetimiz İçişleri Bakanlığı’nda Bakan yardımcıları ile bir dizi görüşmeler yaptı. Ancak hiçbir olumlu netice alınmadı. Hatta bunun üzerine İçişleri Bakanlığı’nda bulunduğumuz esnada konuya dikkat çekmek adına açlık grevi başlatıldı. Fakat tüm girişimlerimiz neticesiz kaldı. Bahse konu girişimlerimiz ülke kamuoyuna da yansımıştır. Az evvel de ifade etmiş olduğum üzere, konuya ilişkin olayın mağdurları bizzat sokağa çıkma yasağı uygulamasından ötürü dışarı çıkamadıkları hatta bir evin bodrum katında mahsur kaldıkları için hiçbir idari başvuru mekanizmasını işletememişlerdir. Bu 24 kişi ile irtibatımız 20 Ocak 2016 günü saat 12.31 itibariyle de kesildiği için telafisi güç ve imkânsız zararlar meydana geleceği olasıdır. Bu bahisle istisnai hükme dayalı olarak idari başvuru yollarını tüketmeksizin başvuru zarureti hasıl olmuştur.

Bahse konu bodrumda bulunan ve 30 Ocak günü itibariyle sağ olanların adları ise şu şekildedir: 

1- Mehmet YAVUZEL
2- Feride YILDIZ
3- Dersim AKSAY
4- Ferhat SALTIKAT
5- Ahi Fırat KALKAN
6- Mustafa ASLAN
7- Mustafa VARTİYAK
8- Tahir ÇİÇEK
9- Rıdvan EKİNCİ
10- İslam BALIKESİR
11- Serdar PİŞKİN
12- Ferhat KARADUMAN
13- Sercan UĞUR
14- Rohat AKTAŞ
15- Fehmi DİNÇ
16- Hacer ASLAN
17- Gülistan ÜSTÜN
18- Sakine ŞİRAY
19- Berjin DEMİRKAYA
20- Ramazan İŞÇİ
21- Mahmut DUYMAK
22- Kasım YANA
23- Osman GÖKHAN
24- İzzet GÜNDÜZ

‘AİLELERİ DERİN KAYGI İÇİNDE’

Sözünü etmiş olduğumuz 24 kişinin halihazırda sağlık durumlarından endişe etmekteyiz. Nitekim Cizre’de çeşitli evlerin bodrum katlarında mahsur kalanların birçoğunun ölmüş olduğu bilgisi kamuoyuna yansımış bulunmaktadır. Ancak yukarda adlarını belirtmiş olduğum 24 kişinin akıbeti meçhuldür. Yukarda adları belirtilen 24 kişinin sağ olup olmadığı meçhul olduğundan aileleri ve yakınları derin bir kaygı içerisindedirler. Bu hususun ivedilikle aydınlatılması hayati önemdedir.

'SAĞ OLUP OLMADIKLARI BELLİ DEĞİL'

Hakeza uygulanan sokağa çıkma yasağı ve yine İçişleri Bakanlığı’nın dahi talimatlarına uymayan güvenlik görevlilerinin ambulans geçişlerine izin vermemiş olması nedeniyle 24 kişiden haber almak imkânsız bir hale gelmiştir. En son 30 Ocak 2016 cumartesi günü saat 12:31’de Meral Danış Beştaş, Mehmet Yavuzel ile görüşebildi, ardından da tüm irtibatımız koptu. Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı ile yapılan istişari görüşmeler neticesiz kaldı, Cizre’de kolluk, İçişleri Bakanlığı’nın talimatlarına dahi uymadı ve bu talimatlara uymayacağını da ifade etti. Yine konuya dair tüm girişimlerimizin netice vermemesi üzerine bu olayı kamuoyuna duyurmak ve 24 kişinin maruz kaldığı yaşam hakkı ihlaline dikkat çekmek adına HDP Milletvekilleri olarak başlatılan “açlık grevi” de 24 kişinin mağduriyetini gidermemiş, bu 24 kişi kendi kaderleriyle başbaşa kalmıştır. Halihazırda ise 24 kişinin ölmüş olup olmadığı dahi belli değildir. Bu durumdan ötürü 24 yurttaşın yakınları da sıkıntılı ve kaygılı bir bekleyiş içerisindedir.

Açıklamış olduğum üzere Cizre’de insani yardım bekleyen 24 yurttaşın sağ olup olmadıkları hakkında bir bilgiye de sahip olmadığımız için tüm ihtimaller göz önünde bulundurulduğu vakit “yaşam hakkı” başta olmak üzere sağlık hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı gibi temel insan hakları ihlal edilmiştir. Hakeza yukarda adlarını vermiş olduğumuz kişilerin yakınları da kendilerine ulaşamadıklarından, sürekli öldükleri kaygısını taşımaktadırlar. An itibariyle hem kendilerinden haber alınamayan, sağ olup olmadıkları, nerede oldukları belli olmayan 24 kişi açısından hem bu yurttaşların yakınları açısından büyük bir mağduriyet ve hak ihlali söz konusudur. Üstelik tüm ülke kamuoyu da bu olay nedeniyle büyük bir üzüntü ve kaygı içerisindedir. Bu itibarla Ombudsman’a başvurmak zarureti hasıl olmuştur.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.