'Cizre’de ateş emrini kim verdi?'

'Cizre’de ateş emrini kim verdi?'

HDP’li vekil Sarıyıldız, polisin Cizre’de cenaze ve yaralıları almaya gittikleri mahallede üzerlerine ateş açılmasıyla ilgili soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de cenaze ve yaralıları almaya gittikleri mahallede üzerlerine ateş açılmasıyla ilgili soru önergesi verdi.

Sarıyıldız, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması talebiyle verdiği önergede, Cizre Kaymakamı’na Cudi Mahallesne gittiklerini bildirdikleri halde neden böyle bir olay yaşandığını sordu:

“Cizre Kaymakamına, ‘Kaymakam Bey, cenaze ve yaralıların ailelerinden oluşan 10-15 kişiyle Cudi Mahallesi’ne doğru gidiyoruz. Bilginiz olsun’ yazılı mesajı SMS ile bildirmeme rağmen, şahsımın da içerisinde bulunduğu yaralı ve cenazeleri taşıyan sivil bir gruba neden ateş açıldı? Ateş açma emrini kim verdi?”

Cenazelerin alınması ve yaralılara yardım götürülmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de tedbir kararı vermişti. Karar uygulanmadığı için AİHM hükümetten iki günlük süre içinde açıklama yapmasını istedi.

Cizre’de ne yaşandı?

Sarıyıldız, önergede dün yaşananları şöyle anlattı:

“Cizre Belediye Eş Başkanı Kadir Kunur’un da aralarında bulunduğu 30 kişilik grup ile üç cenaze ve dört yaralıyı almak için sabah saatlerinde benim de içinde bulunduğum heyetle birlikte Cudi Mahallesi’ne doğru hareket ettik.

Yola çıkmadan önce Cizre Kaymakamı’nın kullandığı 3 ayrı telefon numarasına geldiğimizi bilgiren mesaj attım.

Getirdiğimiz cenazeler, iki gün önce yaralı iken AİHM’in vücut bütünlüğünün korunması yönünde hakkında tedbir kararı verdiği Serhat Altun, üç gün boyunca kayıp olan,  kendisine ulaşılamayan Ahmet Tunç ile üç gün önce öldürülen Mehmet Kaplan’a aitti.

Cenaze ve yaralıları Cudi Mahallesi’nden aldıktan sonra Dağkapı Mahallesi’ne geçmeye çalışırken,  Nusaybin Caddesi üzerinde 100 metre ötemizdeki iki zırhlı araçtan üzerimize ateş açıldı. Açılan ateş sonucunda Cizre Belediye Meclis Üyesi Hamit Poçal ve İMC TV kameramanı Refik Tekin’in de aralarında bulunduğu 10 kişi yerlerinden yaralandı.

Sırtından ve başından vurulan Abdülhamit Poçal ve Selman Erdoğan adlı yurttaşlar hastanede yaşamını yitirdi.

Yaralılar hastaneye götürülmeleri gerekirken, ambulans Murat Akançay Polis Karakolu’nda durduruldu. Orada darp edildiklerini ve hakarete uğradıklarını anlattılar.

Ayağından yaralanan Zinar Demir, hastanede tedavisi henüz tamamlanmadan gözaltına alınarak,  Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Yaralananların hepsi hakkında aynı gün Cizre Savcılığı tarafından gözaltı kararı çıkarıldı.

Cizre Belediye Eş Başkanımız Sayın Kadir Kunur ve yanımıza almak zorunda kaldığımız 3 yaralının da olduğu bir grup yurttaş ile bir evin bodrumuna sığındık. Güvenlik güçleri tarafından durmaksızın bulunduğumuz eve yönelik ateş açıldı. Yaklaşık 6 saat sonra bulunduğumuz evden çıkabildik.”

Sorular

Sarıyıldız, İçişleri Bakanı Ala’a şunları sordu:

* İki zırhlı araçtan ateş açan ve emri veren kolluk güçleri ile Cizre Kaymakamı hakkında adli/idari inceleme ya da soruşturma başlatıldı mı? Kimlik tespiti çalışması yapıldı mı?

* Zırhlı araç içerisindeki kamera kayıtları, olayın olduğu cadde/sokaktaki MOBESE kayıtları ve karakoldaki, kamera kayıtları incelendi mi?

* Cizre Kaymakamı’na ilettiğim bildirim, Şırnak Valisi ve ilgili kolluk amirlerine iletildi mi?

* Görgü tanıklarının ifadesine göre, yaralılara karakol önünde işkence ve hakaret ettiği ve henüz yaşamını yitirmemiş olan Abdülhamti Poçal’ı yerde sürüklediği iddia edilen kolluk güçleri hakkında inceleme başlatıldı mı?

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.