Çin'den ABD'ye 'provokasyon' suçlaması

Çin'den ABD'ye 'provokasyon' suçlaması

Çin, Güney Çin Denizi'ndeki yapay takım adalarından olan Spratly üstünde B-52 tipi uzun menzilli bombardıman uçağı uçuran ABD'yi 'provokasyon yapmakla' suçladı.

Çin güvenlik personelini de 10 Aralık'ta yaşanan olayın ardından 'yüksek alarm' seviyesine çıkarıp personeline bölgeden ayrılmaları uyarısında bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Çin'in şikâyetinin soruşturulacağını söyledi.

Çin, Güney Çin Denizi'nin kontrolünün büyük bir kısmının kendi kontrolünde olduğunu iddia ediyor.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan Cumartesi günü yapılan açıklamada, ABD'nin tartışmalı Spratly Adaları (Nansha) üstünde bombardıman uçağını uçurarak bölgede gerilimi kasten tırmandırdığını belirtti.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, B-52Lerin görevde olduğunu ve birinin 'muhtemelen kötü hava şartlarından kaynaklı' kazara takımadalara bağlı Cuarteron Mercan Kayalıklarınının 2 deniz mili içinde seyrettiğini yazdı.

Çin, uçuşların "ciddi askeri provokasyon yarattığını" söyledi ve ABD'yi benzer durumların yaşanmaması için önlem alması konusunda uyardı.

ABD, tartışmalı Güney Çin Denizi'nde herhangi bir taraftan yana tavır almadı fakat ordusu için bölgede 'navigasyon özgürlüğü' politikası izledi.

Pentagon sözcüsü Bill Urban ise B-52 bombardıman uçağının bu politikanın bir parçası olmadığını söyledi. Uzmanlar, uçuşun bir navigasyon hatasından kaynaklanmış olabileceğini ifade ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.