CHP’li vekillerin Diyarbakır izlenimleri: 15 mahallede yasak var

CHP’li vekillerin Diyarbakır izlenimleri: 15 mahallede yasak var

Diyarbakır’da incelemelerde bulunan CHP’li vekiller, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Bir kere de Sur, Cizre ve Silopi’nin muhtarlarını çağırıp dinleyin” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, partisinin Sağlık Komisyonu üyesi doktor milletvekilleriyle Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakır’daki incelemeleriyle ilgili bilgi verdi.

Kara’nın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

‘Halkın devletten kopuşu’

“Sivil halkın bu baskının kopuş getireceğine ve halkın devletle ilişkisinin ve devlete güven duyusunun zedeleneceğine dair kaygıları var. Sağlık personeli ve halkın sağlığı, ciddi tehdit altında. Hastane personelinin zor koşullarda gece gündüz sağlık hizmeti vermeye çalışması göz ardı ediliyor, özverili çalışmaları gölgede bırakılıyor.

“Diyarbakır’da sivil toplum örgütleriyle yaptığımız görüşmelerde, 3 aile sağlık merkezinin 40 gündür kapalı olduğunu, koruyucu aşıların yapılmadığını, vatandaşların sağlık hizmeti almakta yaşadıkları sorunların ciddiyetini gördük. Ne kronik hastalıkların takibi yapılabiliyor ne doğumlar ve doğum sonrası sağlık hizmeti verilebiliyor.

‘Sağlığı merkezleri karakola dönüştürülüyor’

“Bunun yanında, aile sağlığı merkezlerinin karakola dönüştürüleceği, bu nedenle mahallelerin boşaltılacağına dair duyumlarımız vardı. Bunun gerçekliğini o an İl Sağlık Müdürlüğü’ne teyit ettirememiştik ama dün Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş bunu dile getirdi.

“Bölgeye yeni karakolların yapılacağını, mahallelerde sivil halkın korunması için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi. Aile sağlık merkezleri karakola dönüştürüldüğünde halka sağlık hizmeti nerede sunulacak? Biz oraya karakolların değil sağlık hizmetinin götürülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

’25 bin kişinin dışarıyla bağlantısı yok’

“Resmi rakamlarda 6 olarak açıklanmasına rağmen fiilen 9, toplam 15 mahallede sokağa çıkma yasağı olduğunu öğrendik.

“Yaklaşık 25 bin kişinin dışarıyla bağlantısı yok. Görüştüğümüz muhtarlar mahallelerde kalan halka ulaşılamadığını, hiçbir şekilde iletişim kurulmadığını ve büyük tedirginlik yaşandığını söyledi.”

‘Bir kere de bölgenin muhtarlarını dinleyin’

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her hafta ağırladığı muhtarlara, siyaseti yönlendirmek için talimatlar yağdırıyor. Bir kere de bu bölgenin, Sur’un, Cizre’nin ve Silopi’nin mahalle muhtarlarını çağırıp dinleyin. Bakalım her şey kendilerine uzatılan mikrofonlara anlattıkları gibi toz pembe mi?

“Aileleri ile haberleşmediklerini, onların sağ mı, aç mı, susuz mu, hasta mı olduklarının merakı içerisinde kıvranan, bir an önce barış sağlanamazsa, burada herkese terörist muamelesi yapılırsa gerçekten herkesin PKK’ya katılacağını kendilerine anlatacaklardır.

“Gerçekten devlet oradaki olaylara hakim mi? Gerçekten devlet yaptığı operasyonlarla mahalleleri temizlemiş mi? Biz gittik yerinde gördük. Mahallelerin temizlendiği filan yok. Hayatını kaybeden çocuk ve sivil sayılarını veremiyorlar. Oradaki insanlar ne yaşıyorlar haberleri yok.

‘162  sivil yaşamını yitirdi’

“5 ay içerisinde 29 kadın, 32 çocuk, 60 yaş üstü 24 olmak üzere toplam 162 sivilin yaşamını yitirdi.

“24 bin nüfuslu Sur ilçesine bağlı mahallelerden 20 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.