CHP'li Özel: Hakkari ve Şırnak KHK ile il statüsünden çıkarılacak

CHP'li Özel: Hakkari ve Şırnak KHK ile il statüsünden çıkarılacak

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP'nin kanun hükmünde kararname ile daha önce dört partinin ortak kararıyla il olarak kalmalarına karar verilen Hakkari ve Şırnak'ın ilçe yapma hazırlığında olduğunu söyledi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, programı kapsamında gittiği Manisa'da açıklamalarda bulundu. Özel, Hakkari ve Şırnak'ın ilçe yapılmak istenmesiyle maddenin torba yasadan dört partinin kararıyla çıkarılmış olmasına rağmen AKP'nin bunda halen ısrarcı olduğunu ve bunu kanun hükmünde kararname ile hayata geçirmeyi planladığını kaydetti.

Özel, şunları söyledi: "O torba yasanın içinde tüm muhalefet partilerinin karşı çıktığı düzenlemeler vardı. Birincisi kamu mallarının satılmasına izin veren özelleştirilme maddesi, ikincisi rektörlerin öğretim görevlilerinin oylarıyla seçilmesi yerine YÖK tarafından adayların belirlenmesi, Cumhurbaşkanının birini ataması, üçüncüsü belediyelere kayyum atanması maddesi, dördüncüsü de Hakkari ile Şırnak'ın il olmaktan çıkarılması yerlerine Yüksekova ve Cizre'nin il yapılması maddesiydi. Dört maddeye muhalefet şiddetle karşı çıktı. Mecliste tüm olanaklar kullanılarak engellemeler yapıldı. CHP bu noktadan sonra fiili direniş hakkını da gündeme getirdi. Partiler arası diyalog kapısı aralandı. Dört madde metinden çıkarılarak uzlaşıldı. 'AK Parti bu düzenlemelerden vazgeçiyoruz' diye söz verdi. Geri çekme önergesi verdi. Meclis açıkken kanun metninden bu maddeler dört partinin oylarıyla çıkarıldı. Meclisin iradesi Hakkari ve Şırnak'ın il olması yönünde tecelli etti. Şimdi meclis kapandı. OHAL Kanunu'nun verdiği yetki ile kanun hükmünde kararnameler çıkıyor. OHAL dönemi kanun hükmünde kararnameleri OHAL süresi ile sınırlıdır. Ama aldığımız duyumlar var, meclis kulislerinde zaten konuşuluyordu. Ama artık doğrudan bakanların ifade ettiğini ve bu hazırlıkların olduğunu doğruladıklarını görüyoruz. AKP hükümeti, kanun hükmünde kararname ile Hakkari ile Şırnak'ı il olmaktan çıkarmak üzere hazırlık yapmaktadır. Belediyelere kayyum atama, rektör atamaları ve özelleştirme maddeleri kanun hükmünde kararname ile düzenlenme hazırlığındadır." 

Özel, Meclis iradesinin "Hakkari ve Şırnak il kalacak" dediğini, buna rağmen hükümetin anayasal sınırları aşarak, bu iki ili ilçeye çevirmeye çalıştığını kaydederek, bunun "siyasi ahlaksızlık" olduğunu belirtti.

'AKP aklını başına alsın'

AKP'nin kanun hükmünde kararname ile tatile giren Meclis'e darbe yapmış olacağını ifade eden Özel, "Bu, meclis iradesini hiçe saymaktır. Hakkari ile Şırnak'a sesleniyoruz. Hepiniz il olarak kalmaktan dolayı sevindiniz. Şimdi AKP hükümeti sizi ve bizi kandırdığını ifade ediyor. Bu konuda tüm Türkiye'yi meclise karşı hükümet darbesine dikkatli olmaya, direnmeye davet ediyoruz. Düzenleme olması halinde Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz. Anayasa Mahkemesi'ne gittiğimizde hükümet, 'Olağanüstü dönemden geçiyoruz. Neden CHP bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürdü?' demesin. Söz verdikleri dört madde ile ilgili bir adım attıklarında bir saniye tereddüdümüz olmaz. AKP aklını başına alsın, Meclis'e verdiği sözü çiğnerse tepkimiz çok sert olacak" diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.