CHP'den bol keseden vaatler

CHP'den bol keseden vaatler

Partisinin seçim bildirgesini açıklayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bol bol ekonomik vaatlerde bulundu.

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ATO Kongre Merkezi'nde partisinin seçim bildirgesini açıkladı. 200 sayfadan oluşan seçim bildirgesinde, 2 milyon 200 bin yurttaşın genel sağlık sigortası kapsamına alınması ve Eşit Bakanlığı kurulması, asgari ücretin bin 500 TL'ye çıkması, çiftçiye verilen mazotun 1.5 TL'ye düşürülmesi, emeklilere yılda 2 kez ikramiye verilmesi, 5 milyon vatandaşın sosyal yardım kapsamına alınması, engellilere 400 ile 600 lira arasında yaşam desteği verilmesi ve ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanması gibi vaatler yer aldı. Bildirgede, CHP'nin hedefi için şöyle denildi: "En az 1 milyon kişiye istihdam imkanı sağlanacak işsizlik yüzde 5'in altına indirilecek, enflasyon yüzde 4'ün altına düşürülecek." 

CHP'nin seçim sloganı ise 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna atfen "sıfırlamak" oldu. CHP'nin seçim sloganları arasında, "aile sigortası ile geçim sorunlarını sıfırlıyoruz", "esnafın sorunlarını sıfırlıyoruz", "emeklilerin sorunlarını sıfırlıyoruz", "gençliğin sorunlarını sıfırlıyoruz" ifadeleri öne çıktı. Ayrıca, "Yaşanacak bir Türkiye" başlığı altında oluşturulan CHP'nin seçim şarkısı da salonda tanıtıldı.

Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesinin daha çok "bir vizyon belgesi" olduğunu belirterek, 4 temel stratejilerinin olduğunu söyledi. Stratejilerinin birinci ayağında ilk hedeflerinin demokrasi derinleştirmek olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, içinde yüzde 10 seçim barajının da olduğu darbe yasalarını kaldırarak başlangıç yapacaklarını belirtti. Kılıçdaroğlu, YÖK'ün de anti-demokratik bir kurum olduğunu söyleyerek, iktidarları döneminde kaldırılacağını söyledi. 

Kürt sorunu söyleminde değişen bir şey yok

Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesi kapsamında Kürt sorununa ilişkin bilindik tavrını da sürdürdü. Türkiye'nin yaşadığı en büyük sorunlar arasında Kürt sorunu olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, bir kez daha "Bu sorunun çözecek en namuslu parti CHP'dir. Bu sorunu CHP dışında hiçbir irade çözemez" iddiasında bulundu. Kılıçdaroğlu, Kürt sorunun çözüm yerinin de Meclis olduğu söylemini de yineledi.

'Uluslararası alanda rekabet edeceğiz'

Kılıçdaroğlu, olası iktidarı döneminde stratejisinin ikinci ayağını, "Dünya ile yarışan bir Türkiye" sözleriyle ifade etti. Dünya ile yarışmak için üretime öncelik vereceklerini belirten Kılıçdaroğlu, bunun da katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ile gerçekleşeceğini savundu. Dünya ile yarışmak için Türkiye'yi bilgi toplumu haline getirmek istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, "Türkiye'yi bilgi toplumuna nasıl taşıyacağız. Üniversiteleri bilgi üreten yerler haline getireceğiz. Her yıl en az 15 bin üniversiteli genci çeşitli branşlarda yurtdışına doktoraya göndereceğiz. Türkiye bilgide ve teknolojide önemli bir sıçrama yapacak" diye konuştu. 

Türkiye'de işsizlik sorununun çözümü için hiçbir önemli adım atılmadığı ve sorunu üretimi artırarak çözeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, iş garantili eğitim sistemini oluşturacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, teşvik sisteminden de değişiklik yapacaklarını belirterek, vergi borcu olmayan KOBİ'lere de sıfır faiz ile kredi vereceklerini dile getirdi. 

'Sosyal devleti güçlendireceğiz' 

Kılıçdaroğlu, stratejilerinin üçüncü ayağı olarak da sosyal devleti güçlendirmek ve "halkça bölüşmek" olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Eğer biz sosyal devleti güçlendirirsek refahı güçlendiririz. 13 yıldır bu ülkede refah eşitçe bölünmedi" dedi. 

'13 yıldır vicdansız bir büyüme modeli yaşandı'

Kılıçdaroğlu, AKP hükümetinin 13 yıldır uyguladığı ekonomik büyüme politikalarını "vicdansız" olarak nitelendirerek, bu politikalar yüzünden Türkiye'de 17 milyon yoksul insanın yaşadığını belirtti. 2002 yılında Türkiye'nin yüzde 1'lik bir nüfusunun Türkiye servetinin yüzde 39'una sahip olduğunu, 2014 yılında ise bu oranın yüzde 54'e çıktığını istatistiklerini paylaşan Kılıçdaroğlu, "Yoksulların yaşam tarzlarını sömürdüler. 4 yılda Türkiye'de yoksul kalmayacak sözüm söz" iddiasında bulundu. 
Emeklilere bayramlarda ikramiye verme vaadini de sürdüren Kılıçdaroğlu, bu vaadine ek olarak emekli maaşlarından kesilen yüzde 15 emekli vergisinin de kaldıracağını söyledi. 

Kamuda çalışan taşeronlara kadro vaadi

CHP iktidarı döneminde taşeron işçi kavramının kalmayacağı iddiasında da bulunan Kılıçdaroğlu, taşeron işçileri kadrolu işe başlatacakları sözünü verdi. Kendi iktidarı döneminde, 70 metrekarelik sosyal konut evleri yaparak, ayda 277 TL taksitle yurttaşların ev sahibi olacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, asgari ücret üzerinden alınan vergiyi kaldırarak asgari ücreti bin 500 TL'ye çıkartacakları vaadinde bulundu. 

Çiftçiler mazotu 1.5 TL'den alacak

Çiftçilere mazotu 1,5 TL'den alacağı iddiasında bulunan Kılıçdaroğlu, "Ürettiğin ürünün karşılığını alacaksın. Hiçbir şeker fabrikası özelleştirilmeyecek. Sana mazotu 1.5 TL'den vereceğim. Size rafineri çıkış fiyatı 1.25 kuruş. Çiftçiye 4 TL'den veriyorlar. Çiftçi üretiyor eğer çifti üretseydi Soma, Ermenek yaşanmazdı" dedi.

Faizlerin yüzde 80'ini sileceğiz

Kılıçdaroğlu, 5 milyon yurttaşın borç batağında olduğunu belirterek, faizlerin en az yüzde 80'nini sileceğiz ve kalan borcu da yeniden yapılandıracakları söyledi. 

'Kazanımları koruyacağız'

Kılıçdaroğlu, stratejilerinin 4. ayağını da "bütün bu kazanımlarımızı korumak ve devamlılığını sağlamak" ifadeleriyle tanımladı. Bunun için devletin bütün kurumlarının güçlü olmasını istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Demokrasi 4 yılda bir gidip sandığa oy atma değildir. Siyasetin devletin kurumlarına müdahale etmemesini istiyoruz. Buna demokrasinin derinleşmesi diyoruz. Siz kalkıp Merkez Bankası'na müdahale ederseniz, siz gidip kamu ihalelerini yandaşlarına vermek için hareket ederseniz, demokrasi olmaz" diye konuştu. 

'Kesin Hesap Komisyonu kuracağız'

Türkiye'nin temiz bir siyasete ihtiyacı olduğunu ve bunun için de Meclis'te, "Siyasi Ahlak Yasası" çıkartacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, Meclis İç Tüzüğü'nü değiştirerek, "Kesin Hesap Komisyonu" kuracaklarını ve bu komisyonun başkanının da muhalefet partisinden birinin olacağını dile getirdi. 

İlk dört ay ve bir yılın vaatleri 

Kılıçdaroğlu son olarak, olası iktidarının ilk 4 ayı ve ilk 1 yılında hangi vaatleri yerine getireceğini açıkladı. Kılıçadaroğlu, ilk 4 ayda, emeklilere yılda iki kez ikramiye verilmesi, aile sigortasının Meclis'ten geçirilmesi, kamuda taşeron işçiye son verilmesi, kredi kartı borçlarının sıfırlaması ve Kesin Hesap Komisyonu'nun kurulması vaatlerini yerine getireceğini. ilk 1 yılda ise, çiftçiye mazotu 1,5 TL'den verilmesi, asgari ücret bin 500 TL'ye çıkacak, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması ve üniversite öğrencilerinin yurt sorunlarının çözülmesi vaatlerini yerine getireceğini iddia etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.