CHP ve HDP'den başkanlık çıkışı

CHP ve HDP'den başkanlık çıkışı

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, OHAL ile fiili başkanlığa geçildiğini kaydederken, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AKP ve MHP arasında "kapalı kapılar ardından pazarlık mı yapılıyor? diye sordu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün partisinin grup toplantısında başkanlık sisteminin Meclis'e getirilmesi yönündeki açıklamalarının devamını getiren Başbakan Binali Yıldırım, bu konudaki adımları derhal atacaklarını bugünkü genişletilmiş il başkanları toplantısında açıkladı. Yıldırım, "Meclis'e yeni anayasa teklifimizi getireceğiz. Parlamenter sistemin Türkiye'nin dertlerine çare üretmediği bir gerçektir" diyerek bu konuda yürütülen anayasa çalışmalarının da başkanlık sistemi çerçevesinde yürütüldüğünü açıkladı. Yıldırım'ın açıklamaların HDP ve CHP tepki gösterdi. 

DİHA'ya açıklama yapan HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Bahçeli'nin bu tavrının 7 Haziran seçimlerinden bu yana oynadığı rolün "final noktası" olduğunu söyledi. Bilgen, "OHAL ile fiili başkanlığa geçen Türkiye'nin bu durumu kalıcılaştırması demokratik anayasayı ortaya çıkarmaya değil, tek adam rejiminin tescillenmesi anlamına gelir. 3 partinin yürüttüğü anayasa çalışmalarında, en temel iki ilke olan kapsayıcı katılımcılık ve açık müzakere ilkeleri çiğnemiştir. Yanlış yöntemlerle doğru bir hedefe varılamaz. Türkiye'nin acilen OHAL konseptinden çıkıp başta Terörle Mücadele Kanunu (TMK) yasası olmak üzere anti-demokratik tüm düzenlemeleri ortadan kaldırılması ve bunlarla uyumlu özgürlükçü bir anayasa için adım atma zorunluluğu vardır. Buna dair bir iyi niyeti ve tutarlı yaklaşım sergilenmedikçe HDP karşı tavrını kararlılıkla sürdürecektir" dedi.

Türkiye erken seçime mi gidiyor?

MHP'nin çıkışının olası bir erken seçimde baraj altı kalacağı yönündeki endişelerden kaynaklandığı yönündeki kimi tartışmalara da neden olduğunu belirten Bilgen, "AKP özellikle siyasette 15 Temmuz bağlantılı isimlerin tasfiye ile ilgili bir yol ayrımındadır. Bunu yapmanın bedeli olduğu gibi bundan kaçınmanın da ciddi riskleri vardır. Seçim bu açıdan bir farklı hamle olarak planlanabilir. Türkiye'nin ölüm ile sıtma arasında tercihe mahkum edilmesi, sonuç itibariyle birbirine yakın duran iki partinin de işine geliyor olabilir. Ama bu durum toplumsal meşrutiyet açısından ciddi tartışmaları da beraberinde getirecektir" diye konuştu.

CHP: Bu tartışma yararlı değildir

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise başkanlık sistemine karşı olduklarını savunarak, dünkü açıklamalarıyla AKP'ye yeni bir zemin ve fırsat yaratan MHP lideri Bahçeli'yi eleştirdi.

Gök, başkanlık sistemi tartışmalarının daha önce kapandığını belirterek, Bahçeli'nin iktidar partisine 'ümit veren' açıklamalarıyla tartışmayı yeniden başlattığını söyledi. Başkanlık tartışmalarının Türkiye açısından yararsız olduğunun altını çizen Gök, "Bu açıklama 'Kapalı kapılar ardında bir pazarlık mı dönüyor?' sorusunu akıllara getiriyor" dedi.

Gök, "CHP demokratik parlamenter sistemin sonsuza kadar sürmesi açısından elinden gelen her türlü gayreti gösterecektir ve parlamentomuz buna izin vermeyecektir. Böyle bir tartışma anlamsızdır, böyle bir tartışma yararsızdır, böyle bir tartışmanın içerisine Türkiye'yi tekrar sürüklemek son derece yanlış ve son derece tehlikelidir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.