CHP KHK'lar için AYM'ye gidiyor

CHP KHK'lar için AYM'ye gidiyor

CHP'nin kanun hükmünde kararnameler için cuma günü Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlandığı bildirildi.

CHP, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruyu Cuma yapacak. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün “Cuma günü Anayasa Mahkemesi'ne başvurumuzu yapacağız. Başvurumuzun ana aksını Anayasa Mahkemesi'nin OHAL kapsamında çıkarılan KHK'larla ilgili 1991 tarihli iki kararı ile 2003'teki kararına dayandırıyoruz" dediğini aktardı.

Sarıkaya'nın konuyla ilgili yazısından bir bölüm şöyle:

"Darbe girişimine karşı üç ay süreyle ilan edilen Olağanüstü Hal'in (OHAL) bugün ikinci ayı doluyor. İki gün sonra da OHAL'e ilişkin çıkarılan ilk Kanun Hükmünde Kararname'nin ikinci ayı tamamlanacak. KHK'ların Anayasa niteliğinde olan TBMM İçtüzüğü gereği en geç 30 gün içinde Meclis'te görüşülmesi gerekiyor.

Ancak TBMM'nin tatilde bulunduğu dönemde süreölçer çalışmasını durduruyor; Meclis açıldığında kaldığı yerden işlemeye başlıyor.

AK Parti de bu durumu bildiği için KHK'ların süresinin 30 gününe erişmesine üç gün kala TBMM'nin tatile girmesini önergeyle sağlamıştı.

CHP ise buna tepki koyarken, KHK'ların amacından saptırıldığını, “yasama organı tarafından yapılması gerekenin, yürütme tarafından yapılmak istendiğini”, hukuksuzluklara neden olan uygulamaların önünü açtığını belirtti.

Bu kapsamda CHP Lideri Kılıçdaroğlu da eleştirisini liderler zirvesinde dile getirdi ve KHK'lar konusunda ortaya çıkan sorunları ele almak üzere BaşbakanYıldırım'dan randevu talep etti. İki lider bayram öncesi görüşmelerinde, bu hafta içinde müsait oldukları tarihte buluşmayı kararlaştırdı.

Ancak dün itibarıyla bu buluşmanın ne zaman olacağı konusunda gelişme olmadı.

CHP yönetimi bunun yanı sıra KHK'larla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunmak üzere Meclis Grup Başkanvekili Levent Koç'u görevlendirdi."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.