Chomsky: Türkiye YPG’ye karşı IŞİD’e bir yardım hattı sağlıyor

Chomsky: Türkiye YPG’ye karşı IŞİD’e bir yardım hattı sağlıyor

Ünlü düşünür Noam Chomsky, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa’nın mülteci krizinde izlediği politikayı kendi çıkarı için kullandığını savundu.

ABD’li dilbilimci ve filozof Noam Chomsky, Türkiye’nin Suriye ve sığınmacı politikasına, yine Kürtlere yönelik tutumuna ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu.

‘Bostonbullular’ın Massachussetts Institute of Technology’de düzenlediği “Türkiye ve Ortadoğu’da Ne Oluyor?” başlıklı panelde konuşan Chomsky, bölgede IŞİD ve cihatçılara karşı duran temel kuvvetin Kürtler olduğunu ifade etti ve kendi sınırları içinde özerk bir Kürdistan kurulmasını istemeyen Türkiye’nin YPG’ye karşı IŞİD’e yardım ettiğini savundu.

soL’da yer alan habere göre, dil bilimci Chomsky’nin değerlendirmelerinden öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

Kürtlerle savaş

“Türkiye kendi sınırları içinde özerk bir Kürt bölgesi istemiyor. Bu yüzden orada cihatçılara karşı savaşan en önemli güç olan YPG’ye karşı IŞİD’e bir yardım hattı sağlıyor. Petrol alışverişi de bunlardan sadece biri. Ayrıca El Nusra ve El Kaide de IŞİD gibi taşıdığı ‘terörist’ sıfatıyla uluslararası görüşmelere tabi tutulamamakta. Bu da özellikle ABD müttefikleri olan Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere bölgeden kapalı destek almalarının önünü açıyor. Suriye’deki trajedi böylece katlanarak büyüyor.

Sığınmacı krizi

“(Cumhurbaşkanı) Erdoğan’ın elinde oynayabileceği çok güçlü bir kart var. Avrupa’nın sığınmacı krizinde yürüttüğü içler acısı politika Erdoğan tarafından kendi çıkarı için kullanılabiliyor ve son görüşmelerde bu gerçekleşti.

“ABD sığınmacı konusunda Avrupa’dan çok daha beter. ABD Suriyeli bir doktoru bile potansiyel terörist olarak değerlendirdiği için ülkeye almaktan çekiniyor, her şeye rağmen dünya tarihinin en korkak ülkesi.

“ABD’nin yıllardır Güney Amerikalı mültecilere karşı yaptığı şey bugün Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yaptığıyla aynı. Orta Amerikalılar ABD’nin yarattığı terörden dolayı kendi ülkelerinden kaçıp yine ABD’ye sığınmaya çalışıyor. Biz Meksika’ya, aynı AB’nin Türkiye’ye yaptığı gibi, mültecileri sınırlarımızdan uzak tutmak için baskı uyguluyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.