Çetiner Çetin: Yüksekova için yeni bir sayfa açılıyor

Çetiner Çetin: Yüksekova için yeni bir sayfa açılıyor

Yüksekova’nın il yapılması ile ilgili konuşan Yüksekovalı Gazeteci Çetiner Çetin: “Siyasi sıkışmışlık bir an önce çözülmeli, herkes ilimiz için ne yapabiliriz yarışına girmelidir” dedi.

YÜKSEKOVA HABER

Hakkari ve Şırnak illerinin isimleri değiştirilerek ilçe yapılması, Yüksekova ve Cizre ilçelerin de il yapılmasını öngören yasa tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması ile ilgili Yüksekova Haber’e açıklama yapan Yüksekovalı Gazeteci Çetiner Çetin, Yüksekova’nın çevre il ve ilçelere kıyaslandığında hinterlandı en geniş konumdaki yerleşim birimi olduğunu söyledi.

Yüksekova’nın kentleşme sürecinde genişlemeye ve büyümeye fiziki koşulları en uygun kent olduğunu belirten Çetin, “Ticaret hacmi, İran ile doğrudan ticaretin yapılabileceği bir sınır kapısının olması, Irak ile doğrudan ticari ve siyasi ilişkilere erişim noktasına 45 kilometre mesafede olması Yüksekova'yı eş zamanlı iki ülke ile geniş ölçekli etkileşim ve ticari ilişkileri geliştirmesine olanak tanıyan ve ticari hinterlandı geniş bir kent haline getirmişti. Bölgenin kültürel anlamdan en gelişmiş yerleşik kültürüne sahip Yüksekova'nın şimdiye kadar ilçe olarak kalması bölge ekonomisine ve siyasetinde bir sıkışmışlık oluşturuyordu. Cumhuriyet tarihinin en başındaki seferberlik koşulları nedeniyle ve uzaktan kararlar nedeniyle Yüksekova il olamamış. Cumhuriyetin ilk döneminde hak ettiğini il olma hakkını Yüksekova 92 yıl sonra AK Parti iktidarı döneminde aldı. Yüksekova Havalimanı’nın açılması ile birlikte İran'ın Urmiye ve ilçeleri Tebriz ve çevresi için en cazip uçuş noktası haline dönüşmüştü. Ancak maalesef hava trafiği güvenlik tehdidine takılmıştı. Şimdi inşallah bu sorun çözülecek. Şemdinli üzerinden Irak kapısının açılması ile birlikte Irak Kürt bölgesinin önemli nüfus hacmine sahip Amediye halkı içinde Yüksekova bir geçiş noktası olacak. Aslında Yüksekova il olmakla bu saydığım İran ve Irak'taki yerleşim birimlerinin siyasi, ticari ve kültürel kaderinde belirleyici olacaktır. Yüksekova için şimdi il olma süreci ile birlikte yeni bir sayfa açılıyor. Siyasi sıkışmışlık bir an önce çözülmeli, herkes ilimiz için ne yapabiliriz yarışına girmelidir” dedi.

“FETÖ’nün Türkiye içinde yapılanmada en zorlandığı kent Yüksekova oldu”

Çetin, Hakkari il merkezindeki kamu kurumlarının Yüksekova'ya geçiş sürecinin önemli olduğuna vurgu yaparak, “Üniversitenin zaten Hakkari'deki fiziki yapıdan dolayı büyüme olanakları yoktu. Şimdi Hakkari'de meslek yüksekokulları kalacak ama ana bilim dalları, yani fakülteler Yüksekova'da kurulmalı ve bir an önce kampüs kurulmalı. Üniversitenin taşınmasının iki temel parametrede artısı olacak; biri Irak ve İran'dan öğrenciler için ulaşım kolay olduğu için yabacı öğrenci alımı sağlanabilecek. İkincisi ise tıp fakültesi açılması, bu konu da önemli, zira Yüksekova'da açılacak tıp fakültesi hastanesi üç ülkenin tıp merkezine dönüşmesini sağlayacaktır. Yüksekova Havalimanı faaliyete geçtiği takdirde İstanbul, İzmir ve Ankara gibi metropollerden kaliteli hocaların Yüksekova'ya geliş koşullarında çok kolay olur. Tabi ekonomi, siyaset bir de güvenlik boyutu var ki bu çok önemli, artık her Yüksekovalı il olmanın ve bunun gerektirdiği koşulları iyi okumalı ve bu amaçla çalışmalı. Gururla söyleyebiliriz ki FETÖ'nün Türkiye içinde yapılanmada en zorlandığı kent Yüksekova oldu. Yüksekova'nın suyu ekmeği ile bugünlere gelmiş bir gazeteci olarak çok heyecanlıyım, Allah utandırmasın. Şimdi şehrimize dolaylısıyla tüm bölgeye hizmet zamanı" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.