Cenevre görüşmeleri öncesi Batı'dan Suriye'ye baskı

Cenevre görüşmeleri öncesi Batı'dan Suriye'ye baskı

Suriye'de 5 yıldır süren iç savaşın son bulması amacıyla yapılacak barış görüşmeleri bugün İsviçre'nin Cenevre kentinde başladı. Görüşmeler öncesi Batılı ülkeler Şam yönetimini hem kınadı, hem de masaya ön koşulla oturmaması yolunda uyardı.

Birleşmiş Milletler'in öncülüğünde yapılacak görüşmelerde, 2 hafta önce ilan edilen kısmi ateşkesin de yardımı ile Şam yönetimi ve Suriyeli muhalifler arasında uzlaşma aranacak.

Ancak barış görüşmeleri öncesi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geleceği konusunda taraflar arasında derin görüş ayrılıkları sürüyor. 

Şam yönetimi, Esad'ın statüsünün müzakere konusu olmadığında ısrarlı.

Muhalifler ise Suriye'de siyasi geçiş sürecinin ancak Esad'ın görevi bırakması ile başlayabileceğini vurguluyor.

Kerry: Şam, sürece sekte vurmaya çalışıyor

Barış görüşmeleri öncesi Batılı ülkelerden Suriye hükümetine kınama geldi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallem önceki gün yaptığı açıklamada bu aşamada ülkesinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmasını tartışmayacaklarını söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu açıklama sonrası Şam yönetimini "barış sürecine sekte vurmaya çalışmakla" suçladı.

Dün Fransa, Almanya ve İngiltere dışişleri bakanları ile görüşen Kerry, Suriye'nin müttefikleri Rusya ve İran'ın, bir siyasi geçiş süreci olması ve bir aşamada cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılması gerektiğini kabul ettiklerini vurguladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault de, "Suriye'nin provokasyonları kötüye işaret. Ateşkesin ruhuyla da örtüşmüyor" dedi.

BM 18 ay içinde seçim istiyor

Her koşulda Cenevre'deki görüşmeler, Rusya'nın Eylül ayında Suriye'de hava saldırılarına başlamasından bu yana, ülkede barışa yönelik ilk ciddi diplomatik girişim olarak görülüyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de 18 ay içinde cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmasını istiyor.

Suriye'de 15 Mart 2011'de başlayan Beşar Esad karşıtı isyan zamanla iç savaşa dönüşmüştü.

5 yıldır süren savaşta 250 binden fazla kişi öldü, yaklaşık 11 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.