Çelik: Başkanlık sistemi özgürlükçü laikliği tesis edecek

Çelik: Başkanlık sistemi özgürlükçü laikliği tesis edecek

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Bizim iddiamız, başkanlık sisteminin Türkiye’deki kuvvetler ayrılığına, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına, temel hak ve hürriyetleri daha çok garanti altına alacağını düşünüyoruz” dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında yeni anayasa ve başkanlık sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

TBMM’deki Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına değinen Çelik, “Anayasa değişikliği anlamına gelecek anayasanın yenilenmesi süreci söz konusu değildir. Türkiye’nin gündemi sıfırdan, millete dayanan, sivil siyasetçilerin inşa ettiği yepyeni bir anayasa yapmaktır.” dedi.

En büyük meselenin yeni anayasa yapılması olduğunu ifade eden Çelik, muhalefetin yeni anayasa görüşmelerinde başkanlık sisteminin gündeme gelmemesi gerektiği yönündeki taleplerini hatırlatarak da şunları ifade etti:

“Biz, bir takım sistemleri negatifleyerek bir tartışma yürütmenin siyasi açıdan olgun bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz. Burada, çok özgüven içerisinde, rahat bir şekilde davranmak lazım. Bizim iddiamız, başkanlık sisteminin Türkiye’deki kuvvetler ayrılığına, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına, temel hak ve hürriyetleri daha çok garanti altına alacağına, hukuk devletini daha çok güçlendireceğini, özgürlükçü bir laikliği tesis edeceğini düşünüyoruz.”

“Türkiye’nin eski bir hastalığı son günlerde yine nüksediyor. Sistem tartışmasını sanki rejim tartışması gibi sunmaya çalışıyorlar. Türkiye’nin rejimi ile bir sorunu yok. Tartıştığımız şey bir sistem tartışmasıdır, rejim tartışması yapmıyoruz.” diye konuşan Çelik, şöyle devam etti:

“Deniyor ki; Başkanlık otoriterleşmeyi daha da artıracak ve Türkiye otokrasi yönetimine teslim olacak. Tartışmalar açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmeli. Oturup hep beraber şunu tartışalım; kimin önerisi kuvvetler ayrılığını daha çok temin ediyor? Kimin önerisi demokrasiyi daha çok güçlendiriyor? Kimin önerisi özgürlükçü laikliği daha çok tesis ediyor? Tartışmanın bunun üzerinden yürümesi lazım, etiketler üzerinden değil.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.