Çavuşoğlu ve Fransız Bakan arasında OHAL tartışması

Çavuşoğlu ve Fransız Bakan arasında OHAL tartışması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da görüştüğü Fransız mevkidaşı Jean-Marc Ayrault ile iki ülkedeki olağanüstü hâl (OHAL) uygulamalarını tartıştı.

Jean-Marc Ayrault, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülkenin OHAL uygulamaları arasında farklılıklar olduğunu söyledi. Ayrault, "Fransa ile Türkiye'deki OHAL yapısal olarak farklı. Fransa'daki OHAL'lerde yargının hâlâ bağımsızlığı söz konusudur" dedi. "Sizlerdeki OHAL'de ise polise ekstra bir yetki getiriliyor" diyen Ayrault, sözlerini şöyle sürdürdü:

"OHAL düzenlemelerinin , hukuk devletine saygısı, temel hak ve özgürlüklerini göz önünde bulundurması ve yargılamaların adil bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Ayrault'un aksine, iki ülkedeki OHAL uygulamaları arasında bir fark bulunmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, "Fransa'daki OHAL ile Türkiye'deki arasında bir fark yoktur. Fransa'da ve Türkiye'de özgürlükler kısıtlanmamıştır" dedi.

Musul operasyonuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Şu anda devam eden Musul operasyonuna çok yönlü şekilde katkı sağlıyoruz. Kuzey Irak'ta eğittiğimiz peşmerge güçleri aktif şekilde Musul operasyonuna katıldılar. Aynı şekilde Başika Kampı'nda eğittiğimiz Ninova kuvvetleri dediğimiz yerel güçler de aktif şekilde DEAŞ'a karşı operasyonun içindeler. 4 tane F-16 jetimiz de koalisyonun içinde yer alıyor, hava operasyonlarına katılmak için. Havadan desteğin nasıl yapılacağını koalisyon içindeki ülkelerle askerlerimiz karar veriyor. Başika Kampı'nda bulunan kuvvetlerimiz Musul operasyonuna kadar 700'den fazla DEAŞ teröristini etkisiz hale getirmiştir. Musul operasyonu başladığı günden bu yana oradaki kuvvetlerimizin fırtına obüsü atışları, tank ve havan atışlarıyla öldürdüğü terörist sayısı da 17'dir. Hepimizin ortak amacı Suriye ve Irak'tan DEAŞ'ı temizlemektir. Irak bizim komşu ve kardeş ülkemizdir. Irak'ın toprak bütünlüğü ve güvenliği bizim kendi güvenliğimiz kadar önemlidir"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.