Çaldıran ovası da Yüksekova ovası gibi sular altında kaldı

Çaldıran ovası da Yüksekova ovası gibi sular altında kaldı

Van'da Çaldıran ilçesinde karın erimesiyle Çaldıran Ovası'ndaki arazilerin büyük bir bölümü su altında kaldı. Aynı durum Yüksekova'da da yaşanmıştı.

Van YYÜ Su Ürünleri Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş'un aktardığı bilgilere göre, bu kış en fazla kar yağışının Çaldıran ilçesinde olduğu belirtiliyor. Özellikle Bendimahi Çayı'nın stoklama havzasının yukarı kesimlerinde yer alan Çaldıran ilçesinin kar yağışı alması, önemli bir su kaynağının beslenmesine katkı sağlıyor. Bendimahi Çayı, yaz mevsiminde bu yavaşça eriyen karlarla beslenerek, özellikle inci kefalleri için hayati bir öneme sahip olan su kaynaklarından biri haline geliyor.

Çaldıran ovası da Yüksekova ovası gibi sular altında kaldı

Akkuş'a göre, ekolojik denge açısından su kaynaklarının korunması son derece önemli. Sulak alanların ekolojik dengenin sürdürülebilirliği için hayati önem taşıdığını vurguluyor ve şunu belirtiyor: "Su bir kendine ait olanı mutlaka geri alır." Bu nedenle, uzun yıllar kurak olmasına rağmen göl tabanı olan sulak alanlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor ve bu alanlara yapılan müdahalelerin gelecekte su kaynakları üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Dolayısıyla, sulak alanların korunması ve doğal dengenin sağlanması için bilinçli bir şekilde hareket etmek gerektiğini vurguluyor.

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.