Çağın vebası stres gözü vuruyor

Çağın vebası stres gözü vuruyor

Kan kolesterol düzeyi ve oksidatif stresin yüksek olduğu kişilerde hasar gören birçok organın arasına gözün de eklendiği bildirildi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Antalya Eğitim Araştırma Hastanesinde Prof. Dr. Necat Yılmaz'ın başkanlığında yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre kan kolesterol, trigliserit düzeyi yüksek ve oksidatif stresi fazla olan kişilerde normal basınçlı glokom fazla görülüyor. Karasu hastalığı diye de bilinen bu hastalıkta görme siniri ve görme alanında hasar ve kayıp oluşuyor. Glokomun (göz tansiyonu) yaygın bir göz hastalığı olup, 40 yaşın üzerinde yaklaşık olarak her 40 kişiden 1'inde görüldüğü ve hastalığın ortaya çıktığı 20 kişiden 1'inde her iki gözde kalıcı görme kaybına, yani total körlüğe neden olduğu açıklandı. Bu hastalıkta yaşın önemli bir risk sebebi olduğuna dikkat çekilirken 40 yaş üzerinde yüzde 2, 60 yaş üzerinde ise yüzde 10 oranında görüldüğünün altı çizildi.Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan ve uluslararası Bosn J Basic Med Sci isimli dergide yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, kan kolesterol ve trigliserid (doğal yağlardan meydana gelen bir madde) düzeyi yüksek olan ve kanda oksidatif stresin fazla olduğu kişilerde Normal Basınçlı Glokom olarak bilinen bu glokom tipinin daha sık olduğu görüldü. Glokomun sinsi tipinin normal göz içi tansiyonu ile gittiği için daha tehlikeli olabildiğine dikkat çekilen açıklamada, glokomun aynı zamanda kan lipit düzeylerindeki artışın yanı sıra koroner arter hastalığı ve damarsal bozuklular ile birlikte görülebilen bir hastalık olduğu ifade edildi. Glokom risk faktörleri arasında ailesel geçişin önemli bir yer tuttuğu bildirilen açıklamada, ailesinde göz tansiyonu bulunan kişilerde hastalığın görülme oranının normale göre 8 kat daha fazla olduğu bilgisi de paylaşıldı.

AKHB Genel Sekreteri Prof.Dr. Necat Yılmaz, normal basınçlı glokom ile kanda iyi kolesterol üzerinde yer alan PON 1 enziminin fenotipi arasında olası ilişkinin literatürde ilk kez bu çalışma ile gösterildiğini belirterek, Japonya ve diğer Asya ülkelerinde Normal tansiyonlu glokomun Türkiye'ye oranla daha yaygın görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Yılmaz şöyle dedi:  "Türk toplumunun Asya ırkından farklı bir gen yapısına sahip olduğu bu çalışma ile bir kez daha görüldü. Türk toplumu normal tansiyonlu glokom hastalarında yüzde 59.4 oranında QQ fenotipine sahip iken Asya ülkelerinde tam tersine RR fenotipi genetik olarak daha baskındır. Glokom nörödejeneratif (sinir sistemi) bir hastalık olup gözün retina tabakasındaki gangliyon (sinir hücresi grupları) hücrelerin kaybı ve sonuçta körlük yapabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Göz sinirlerindeki bu hasara çoğunlukla göz içi basıncındaki artış neden olabilmektedir. Göz sağlığının ve görme yeteneğinin korunmasında kan kolesterol, trigliserid düzeylerinin normal değerlerde tutulması ve meyve sebze gibi antioksidan bakımından zengin gıdaların tüketilmesi çok önemlidir." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.