Brezilya Senatosu'nda Rousseff'le ilgili kritik oylama

Brezilya Senatosu'nda Rousseff'le ilgili kritik oylama

Brezilya Senatosu, Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in azliyle ilgili bir oylama gerçekleştirecek.

Basit çoğunluğun azil soruşturması yönünde karar vermesi durumunda Rousseff otomatik olarak görevden uzaklaştırılacak.

Rousseff oylama öncesinde yargılama süreciyle ilgili Yüksek Mahkemesi'ne son bir temyiz başvuru yaptı ancak başvuru reddedildi.

Rousseff, 2014 genel seçimleri öncesinde Brezilya'nın bütçe verilerini manipüle etmek ve bu yolla seçim kampanyasına destek çekmeye çalışmakla suçlanıyor.

'Senatörlerin çoğu azil soruşturmasını destekliyor'

Senato'daki görüşmeler bir saat gecikmeli başladı. Konuşma yapan ilk 12 senatörden sadece biri azil soruşturmasını eleştirdi. 68 senatör konuşma yapmak için adını yazdırdı.

Demokratik İşçi Partisi'nden senatör Telmario Mota, 'bu suçlama intikam ve nefretten doğmuştur' dedi. Ondan önce konuşan 11 senatör ise azil suçlaması yönünde oy kullanacağını belirtti.  Eski futbolcu, Brezilya Sosyalist Partisi üyesi Romario da bu senatörler arasında yer alıyor. Senato'daki en hararetli konuşmalardan birini Cumhuriyet Partisi'nden Magno Malta yaptı. Malta, Rousseff'i, 'Brezilya'nın, yeniden sağlıklı olması için kurtulması gereken bir kangrene' benzetti.

Brezilya'nın önde gelen gazetelerinin geçtiğimiz günlerde yaptığı kamuoyu yoklamasına göre 81 senatörün büyük kısmı Rousseff'in yargılanması yönünde oy kullanacak.

Rousseff, geçen hafta BBC'ye yaptığı açıklamada, kendisinin "masum bir kurban" olduğunu belirtmiş ve mücadeleye devam edeceğini söylemişti.

Brezilya lideri, azil talebi kabul edilirse iktidara geri dönmek için mücadele edeceğini vurgulamıştı.

Rousseff'in destekçileri dün, azil sürecine karşı protesto ülke çapında gösteriler düzenlemişti. Göstericiler barikatlar kurup caddeleri trafiğe kapatmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.