Brezilya Devlet Başkanı Rousseff'ten temyiz başvurusu

Brezilya Devlet Başkanı Rousseff'ten temyiz başvurusu

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Senato'nun Çarşamba günü yapacağı oylaması öncesi Yüksek Mahkeme'ye azil sürecinin durdurulması başvurusunda bulundu.

Eğer Senato'dan Rousseff'in yargılanması yönünde bir karar çıkarsa, Brezilya Devlet Başkanı 180 güne kadar görevinden uzaklaştırılabilir.

Parlamentonun Başkan Vekili Waldir Maranhao, oylamadan 24 saat önce, Salı günü sürpriz bir açıklama yapıp, askıya alınan oylamanın askıya alınma kararını iptal etti ve azil sürecinin başlaması yönünde karar aldı.

Maranhao daha önceki açıklamasında 17 Nisan'da Kongre üyelerinin çoğunun sürecin başlaması yönünde oy kullandığı oturumun, Kongre kurallarını ihlal ettiğini ve usulsüzlükler olduğunu savunup iptal etmişti.

Bu karar da Çarşamba günü yapılması planlanan Senato oylamasını geçersiz kılmıştı. Fakat Maranhao, Salı günü azil sürecinin devam edeceğini duyurdu.

Brezilya Başsavcısı Eduardo Cardozo da Salı günkü açıklamasında Rousseff'in temyiz başvurusunda bulunduğu Yüksek Mahkeme'nin, 'siyasi' olduğunu öne sürdüğü azil sürecini iptal etmesi çağrısında bulundu.

Mahkeme temyiz başvurusunu değerlendiriyor ancak nasıl bir karar çıkacağı henüz bilinmiyor.

Rousseff yandaşları sokaklarda

Diğer yandan Rousseff destekçileri Senato'daki oylama öncesi ülke genelinde sokaklarda barikatlar kurup caddeleri kapattı.

Ağustos ve Eylül aylarında Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak olan Rio de Janeiro'da göstericiler kenti Sao Paulo'ya bağlayan ana yolu kapattı.

Emniyet yetkilileri Brezilya'nın farklı eyaletlerinde 14 otoyola barikat kurulduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.