Bozdağ hakkında suç duyurusu

Bozdağ hakkında suç duyurusu

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 17 Haziran 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan ''Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik'' çerçevesinde 2 Eylül 2015 tarihinde Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasi tutuklulardan Fatma Şık Barutçu, Yüksel Bodakçı, Güneş Ölmez, Sara Kaya ve Sevil Rojbin Çetin ile görüşme talebinde bulundu. 

Aradan geçen zamana rağmen Beştaş'ın talebine herhangi bir cevap verilmezken, Beştaş'ın Bakanlık nezdinde yaptığı girişimlerde sonuçsuz kaldı. Aynı dönem zarfında HDP'li diğer milletvekillerin de tututlularla görüşmesinin engellenilmesi üzerine Beştaş, cezaevlerini denetleme görevlerini engelleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulunarak "görevi kötüye kullanmaktan" dolayı suç duyurusunda bulundu.

Beştaş adına yapılan başvuruda, bu engellemenin HDP'ye yönelik keyfi bir engelleme olduğunu belirterek, "HDP dışındaki diğer siyasi partilere mensup milletvekilleri bu haktan yararlandırılmıştır. Örneğin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması üzerine birçok milletvekili bu kişileri tutukevinde ziyaret edebilmiş; nitekim bu hususta pek çok demeç ve haber kamuoyuna yansımıştır. Oysa müşteki milletvekilinin Can Dündar ve Erdem Gül ile tutukevinde görüşmeye yönelik 06.01.2016 tarihli başvurusu Adalet Bakanlığı'nca kabul edilmemiştir. Diğer siyasi partilere mensup milletvekillerinin aynı tutuklulara yönelik görüşme talebini kabul eden Bakanlığın, müvekkilin talebini hiç bir gerekçe belirtmeden kabul etmemesi Anayasa'nın 10.maddesinden başlamak üzere, ilgili yasa, yönetmelik ve hukukun genel ilkelerine aykırıdır" görüşlerine yer verildi. 

Başvuruda Adalet Bakanı Bozdağ'ın daha önce Meclis'te yapılan görüşmelerde konuya ilişkin soruları yanıtlarken, engellemeleri savunduğunu ve izin vermeme yetkilerini kullandığını belirttiğine atıfta bulunularak, "Yukarıda alıntı yaptığımız beyanlarında bizzat dile getirdiği üzere, şüpheli kendisinin iznine tabi olan bir hususta takdir yetkisini eşitliğe, ayrımcılık yasağına ve genel hukuk ilkelerine aykırı biçimde kullanmıştır. Adalet Bakanı, halk oyuyla TBMM'de temsil görevi üstlenen müştekiyi diğer milletvekillerinden hangi hukuki sebeple ayırdığını ortaya koyamamıştır" denildi. 

Ayrıca ziyaret edilmek istenen kişiler arasında Gazeteciler Erdem Gül ve Can Dündar ile kimi belediye başkanlarının da bulunduğu belirtilerek, Bozdağ'ın Anayasa'nın 10. maddesine aykırı davranarak "Görevini Kötüye Kullanma" suçu işlediği ve bu yüzden cezalandırılması gerektiği belirtildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.