Bölge barolarından baskılara tepki

Bölge barolarından baskılara tepki

Doğu ve Güneydoğu’da faaliyet gösteren 15 ilin barosu yayınladıkları ortak bildiri ile avukatlara yönelik baskı ve tutuklamalara tepki gösterdiler.

YÜKSEKOVA HABER 

HAKKARİ - 15 ilin barosu tarafından yapılan yazılı açıklamada, avukatların mesleki faaliyetlerini icra ederken, avukatlık yasasından kaynaklanan haklarını kullandıkları vurgulanarak, Avukatlık Yasasının 2. Maddesi’nde yargı organlarının, kolluk kuvvetlerinin ve diğer kamu kurum ve kuruluşların avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorunda olduğu anımsatıldı.

Avukatların Meslek örgütü olan baroların hukukun üstünlüğünü korumak insan haklarını savunmak ve korumak yükümlülüğünü yüklendiği belirtilen açıklamada, avukatların mesleklerinin doğasından olan yasal bir zorunluluktan kaynaklanan haklarının kullanımı öteden beri idareye, yargısal makamlara ayak bağı olarak değerlendirildiği kaydedildi.

İktidarın ve basının savunma makamını hedef göstermeleri nedeniyle avukatlara yönelik saldırıların arttığına işaret edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bir avukat ve bir baro başkanı olarak görevini yerine getirirken katledilen Av. Tahir Elçi’nin dosyasında henüz hiçbir esaslı gelişme sağlanmamıştır. Sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı yerlerdeki hak ihlallerinin tamamı adli nitelikli olaylar olmasına rağmen hem yargasal faaliyetler hem de baroların faaliyetleri durmuştur. En son 2 Mart 2016 tarihinde Cizre’de faaliyet yürüten meslektaşımız Av. Filiz Ölmez güvenlik kuvvetlerince kimliği bilinmesine rağmen özellikle darp edilmiştir.

Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık tamamen barışçıl nitelikteki yürüyüşte polisin biber gazlı müdahalesine maruz kalmıştır.

Bugün ise İstanbul Barosuna kayıtlı Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi meslektaşlarımızdan 12 kişi hakkında gözaltı kararı alındığı haberi ile uyandık.

Avukatlara ve Barolara yönelik son dönmede yaşanan saldırı ve operasyonların eleştiriye, itiraza ve dolayısıyla mesleğe olan tahammülsüzlüğün sonucu olduğu açıktır. Ancak bütün bu saldırı ve operasyonlara rağmen Avukatlar ve Baroların savunma hakkı ve insan hakları mücadelesinden vazgeçmeyeceklerinin bilinmelidir.

Biz aşağıda imzası olan Doğu ve Güneydoğu Bölgesi Baroları olarak, meslektaşlarımıza yapılan saldırılar ve hukuksuz operasyonları kınıyor, bütün meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağımızı kamuoyuna saygı ile sunuyoruz.

Açıklamaya destek veren barolar
Adiyaman Barosu , Ağrı Barosu , Batman Barosu , Bingöl Barosu, Bitlis Barosu , Dersim Barosu , Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Kars- Ardahan Bölge Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şirnak Barosu, Urfa Barosu ve Van Barosu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.