BM’den sansüre kınama: İnternet erişimi engeli, insan hakkı ihlalidir

BM’den sansüre kınama: İnternet erişimi engeli, insan hakkı ihlalidir

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, internet erişimini engelleyen ve internette sansür uygulayan ülkeleri kınayarak, bu engellemeleri ‘insan hakkı ihlali’ diye tanımladı.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre, konseyde karara karşı çıkan Rusya, Çin, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Hindistan eleştirildi.

BM, dünya nüfusunun yarısının internette sansür uygulayan ülkelerde yaşadıklarına dikkat çekti.

Kararda, olumsuz bildirimlere karşı ‘korunma’, dış dünyaya dönük haber paylaşımının engellenmesi, ya da bir ülkedeki vatandaşları dış dünyadaki bilgi ve haberlerden ‘koruma’ amaçlı tüm erişim engelleri ‘insan hakkı ihlali’ olarak tanımlandı.

BM, günlük yaşamdaki tüm insan haklarının, online alemde de geçerli olduğunu belirtirken, internetin bir ‘insan hakkı’olduğuna ve bu hakkın korunması gerektiğine dikkat çekti.

BM kararının hukuki bir bağlayıcılığı yok, ancak eleştirilerin odağındaki ülkeler üzerinde baskının artması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.