BM: Suriye'de kimyevi silah kullanıldı

BM: Suriye'de kimyevi silah kullanıldı

BM özel komisyonu raporuna göre Suriye iç savaşında Şam yönetimi ve IŞİD en az üç kez kimyevi silah kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye iç savaşında tarafların defalarca kimyevi silah kullandıklarını açıkladı. Birleşmiş Milletler özel komisyonu, kimyevi kitle imha silahının en üç kez ve kimin tarafından kullanıldığının belgelendiğini duyurdu. New York'taki Birleşmiş Milletler merkezinden yapılan açıklamada, Suriye ordusunun iki, IŞİD'in ise bir kez kimyevi silaha başvurduğu belirtildi. Komisyon, 9 kimyevi silah saldırısını incelemişti. Raporda ‘diğer üç saldırının kimin tarafından yapıldığını kanıtlamaya yeterli bilgiye ulaşıldığı' kaydedildi. ABD, Birleşmiş milletler Teşkilatı'ndan sorumluların cezalandırılmasını talep etti.

Rapora göre Suriye hükümet kuvvetlerinin 21 Nisan 2014 ve 16 Mart 2015 tarihlerinde İdlib'in kuzeyindeki iki köye zehirli gaz saldırısı düzenlediği kanıtlandı. Klor gazının helikopterlerle köylere atıldığı tespit edildi.

IŞİD'in ise 21 Ağustos 2015'te Halep yakınlarındaki Mare'ye son derece zehirli hardal gazıyla saldırdığına raporda yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.