BM: IŞİD Ezidilere Soykırım Yaptı

BM: IŞİD Ezidilere Soykırım Yaptı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin oluşturduğu araştırma komisyonu, IŞİD'in Ezidilere Suriye ve Irak'ta soykırım uyguladığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı olarak Suriye ve Irak'ta terör örgütü IŞİD'in eylemlerine ilişkin incelemeler yapan araştırma komisyonu raporunu açıkladı.

IŞİD'den kaçanlar, dini liderler, sağlık personelleri, avukatlar, kaçakçılar, aktivistler ve gazeteciler olmak üzere toplam 45 kişiyle görüşülerek hazırlanan raporda, IŞİD'in Ezidilere yönelik soykırım uyguladığı belirtildi.

Raporda, 400 bin Ezidi'nin öldürüldüğü, köleleştirildiği veya diğer suçlara maruz bırakılarak yok edilmeye çalışıldığı kaydedildi.

“Ezidi kimliğini silmeye çalıştılar”

Komisyon Başkanı Paulo Sergio Pinheiro BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, IŞİD’in soykırım suçu işlemeye devam ettiğini söyledi.

“IŞİD'in elindeki kadın, erkek ve çocuk bütün Ezidiler korkunç bir vahşete maruz kaldı."

Pinheiro IŞİD'in 3 Ağustos 2014'te Irak'ın Sincar bölgesini ele geçirmesinin ardından Ezidileri zorla Suriye'ye götürdüğünü de belirterek, örgütün insanlık dışı muamelelerle “Ezidi kimliğini silmeye” çalıştığını ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi'ne IŞİD'in Ezidilere uyguladığı soykırımı tanıması ve Ezidilerin kurtarılması için harekete geçmesi çağrısında da bulunan Pinheiro, insanlığa karşı işlenen bu suçların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne de taşınması gerektiğini vurguladı.

Ne olmuştu?

2014’te, Irak'ın kuzeyinde onbinlerce Ezidi, IŞİD'in yaklaşması üzerine Sincar Dağı'na kaçmış, aç susuz hayatta kalmaya çalışmıştı.

IŞİD binlerce Ezidi erkeği öldürdü, kadın ve çocukları kaçırarak köleleştirmeye çalıştı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.