BM göçmen planının takvimi konusunda endişeli

BM göçmen planının takvimi konusunda endişeli

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) Avrupa Bürosu Direktörü, Avrupa Birliği (AB) ile varılan anlaşma sonrası sığınmacıların Türkiye'ye gönderilmeye başlanmaları için belirlenen 4 Nisan tarihinin gerçekçi olmadığını söyledi.

İngiliz Guardian gazetesine konuşan Vincent Cochetel, "Anlaşmanın zamanında uygulanabileceğini düşünmüyorum" dedi.

Cochetel bu noktada esas sorunun, özel durumdaki sığınma başvurusu yapan kişiler ile ilgili hukuki sürecin bu kadar kısa sürede tamamlanması olduğunu belirtti.

Guardian, konuyla ilgili haberi Nisan ayına atıfla, "Göçmenlerin Türkiye'de dönmeleri için belirlenen takvim 'gerçekçi değil' " başlığı ile verdi.

Gazetenin Brüksel ve Atina muhabirleri, Jennifer Rankin ve Helena Smith'in imzalarını taşıyan haberde, Yunanistan'da anlaşma ile ilgili bir kafa karışıklığı olduğu bildiriliyor.

Dün Atina'da Avrupa Komisyonu'nun göçten sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ile görüşen Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras'ın, binlerce mülteci Türkiye'den ülkesine girmeye devam ettikçe, anlaşmanın ne kadar etkili olabileceğine dair şüpheleri olduğunu aktarmış Guardian.

Gazeteye konuşan Brüksel'deki AB yetkilileri ise geçerli sığınma başvuruları olmayan ekonomik göçmenlerin mümkün olan en kısa sürede Türkiye'ye gönderileceklerini söylemiş.

AB yetkilileri, "Türkiye'de risk altında olduklarını kanıtlayamayan sığınmacılar 4 Nisan'dan itibaren dönebilir" demiş.

Bir Suriyeli Türkiye'ye, bir Suriyeli AB'ye

AB ve Türkiye arasında varılan anlaşma uyarınca, Türkiye'ye gönderilen her Suriyeli göçmen için birlik Türkiye'de bulunan bir Suriyeliyi alacak ve üyelerinden birinin topraklarına yerleştirecek.

Yunanistan'a varan göçmenler ise anakarada geçici kamplarda barındırılacak.

AB, polis, göç yetkilileri ve çevirmen olmak üzere 2300 yetkiliyi yardım için Yunanistan'a göndermeyi planlıyor.

Öte yandan halen on binlerce göçmen Makedonya sınırı kapandığı için Yunanistan'da bekletiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.