BM: Akdeniz’de 700 sığınmacı boğularak ölmüş olabilir

BM: Akdeniz’de 700 sığınmacı boğularak ölmüş olabilir

Birleşmiş Milletler, Akdeniz’de son bir haftada 700 sığınmacının boğularak ölmüş olabileceğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Libya açıklarında bir dizi teknenin batması nedeniyle en az 700 sığınmacının boğularak ölmüş olmasından endişe edildiğini açıkladı.

İnsani yardım kuruluşu yetkilileri, kurtarılan sığınmacıların, Cumartesi günü Akdeniz’de 400 kişi taşıyan bir geminin battığını kendilerine aktardığını ifade etti.

Battığı iddia edilen bu dördüncü gemi hakkında henüz bir iz sürülebilmiş değil.

45 kişinin cenazesine ulaşıldı

Tekneler Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri Libya’dan İtalya’ya geçmeye çalışırken batmış, İtalyan donanması 45 kişinin cesedine ulaştığını açıklamıştı.

UNHCR sözcüsü Carlotta Sami, Çarşamba günü batan teknede bulunan sığınmacıların 100’ünün kayıp olduğunu bildirirken, Libya’daki Sabratha limanından ayrılan ve perşembe sabahı alabora olan bir teknedeki 550 sığınmacının da kayıp olduğunu açıkladı.

Sözcüsü Sami, Cuma günü batan üçüncü bir teknede bulunan sığınmacılardan ise 135’inin kurtarıldığını, 45 cesedin sudan çıkarıldığını, bir grup insanın da kayıp olduğunu söyledi.

Kurtarılanlar İtalya’daki Taranto ve Pozzallo limanlarına getirilmişti.

1 haftada 13 bin sığınmacı kurtarıldı

İtalyan yetkililer, AB gemilerinin Cumartesi günü 600’den fazla insanın kurtarmasıyla bir hafta içinde kurtarılan sığınmacıların sayısının en az 13 bine ulaştığını açıkladı.

Akdeniz rotası

AB ile Türkiye arasındaki mülteci geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmesinden beri, daha tehlikeli olan Akdeniz rotası mülteciler için zorunlu bir seçenek halini aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.