Bizi uyuşturucudan kurtarın

Bizi uyuşturucudan kurtarın

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bulunan bir grup uyuşturucu bağımlısı uyuşturucudan kurtulmak istiyor: "Toplum bizi dışlamak yerine kurtarmalı"

haberinvideo.gif

ERKAN ÇAPRAZ / YÜKSEKOVA HABER (ÖZEL HABER)

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde binlerce kişi uyuşturucu kaçakçılığı suçundan Türkiye’nin değişik illerinde ve değişik ülkelerde bulunan cezaevlerinde yatıyor. Binlerce kişi halen yargılanırken bir o kadarı da kaçak durumda. Bir zamanlar uyuşturucu trafiğinin merkezinde bulunan Yüksekova Afganistan’da üretilen uyuşturucunun Avrupa ve Rusya'ya akışında 'aktarma noktası' olarak kabul ediliyordu. İlçe, bu uyuşturucu trafiğinin kurbanı olan gençlerle dolu.

66489

YÜKSEKOVA'DA UYUŞTURUCU KULLANANLARIN SAYISI ARTIYOR

Yapılan kaçakçılığın yanında Yüksekova’da uyuşturucu kullananların sayısı da hızla artıyor. Öyle ki ilçede uyuşturucu kullanım yaşı 13'e kadar düştü. Uyuşturucu tacirlerinin ağına düşen insanlar, bu zararlı alışkanlıktan kurtulmak istiyor.

İlçenin Güngör Mahallesi’nde bulunan ağaçlık alanda her gün bir araya gelip burada uyuşturucu kullanan bağımlılar Yüksekova Haber’e konuştu.

‘UYUŞTURUCUNUN EN BÜYÜK ZARARI AİLEME OLDU’

46 yaşında olan O.G, 22 yıl önce bölgede ‘tiryak’ olarak adlandırılan afyon sakızı ile başladığını belirterek, “Uyuşturucu kaçakçıları bizi numuneleri kontrol etmek için kullanıyorlardı. 1989 yılından 1992 yılına kadar gizli kullandım. 92 yılından sonra daha sık ve açık bir şekilde kullanmaya başladım. Esnaflık yapıyordum. Giyim mağazasından markete, manifaturadan kahvehaneye birçok iş yeri açtım. Hepsini bu illet yüzünden batırdım. En büyük zararı aileme oldu. Çevremi, dostlarımı, akrabalarımı kaybettim. Şuan tedavi imkânım olsa bir an bile beklemem.”dedi.

66490

‘KİMSENİN BU DURUMA DÜŞMESİNİ İSTEMİYORUZ’

Evli ve 3 çocuk babası olan 35 yaşındaki N.S 18 yıldır başlamış uyuşturucu kullanmaya. İran’dan gelen uyuşturucu tüccarlarının kendisini alıştırdığını belirten N.S, “16 yıl boyunca afyon sakızı kullandım. Son 2 yıldır eroine başladım. Şoförlük yapıyorum. Maddi durumum çok kötü. Ailemin ihtiyaçlarını karşılayamıyorum. Ne bulsam getirip bu illete harcıyorum. Bu nedenle tedaviye gitmek gibi bir imkanım yok. Toplumda sürekli dışlanıyoruz. Bu illetten kurtulmak istiyorum. 2 çocuğum öğrencidir. Okulda çocuğuma “baban uyuşturucu kullanıyor” dedikleri için birçok kez okuldan kaçmak zorunda kaldı. Allah kimseyi bu duruma düşürmesin. Herkes çoluk çocuğuna sahip çıksın.”dedi.

66491'GÜNDE 5 BESTESİNİ 50 TL’YE SATIN ALIYORUM’

41 yaşındaki B.T de evli ve 4 çocuk babası. 3’ü öğrenci olan çocuklarını okutmakta zorlandığını belirten B.T, “17 yıl önce şoförlük yaparken bir arkadaşım bana bir sigara ikram etti. Ben normal sigara zannettim. Meğer içinde eroin varmış. O gün bugündür sürekli kullanıyorum. Uyuşturucu kullandığım için toplumdan, işimden, arkadaşlarımdan ve eşimden oldum. Günde 5 beste kullanmak zorunda kalıyorum. Bu da Yüksekova’da 50 TL’ye satılıyor. Bu illetten kurtulmak istiyorum. Yetkililer ve duyarlı vatandaşlar bizleri kurtarsın.”dedi.

'1 AY BOYUNCA ELAZIĞ’DA TEDAVİ GÖRMEK BİZİ KURTARIR’

13-14 yaşındaki çocukların bile gelip uyuşturucu kullandıklarına şahit olduklarını belirten 27 yaşındaki S.B ise 4 yıl önce uyuşturucu kullanmaya başlamış. Bir arkadaşının kendisine 100 gram eroin teslim ettiğini belirten S.B, “Ben de tadına bakmak istedim. İçiş o içiş oldu. O günden beri bir türlü kurtulamadım. 1 kez Elazığ’a gittim tedavi olmak için. Orada kısa bir tedavinin ardından bana 3 aylık süre verdiler. 3 ay sonra gel dediler. Yüksekova’ya gelir gelmez ortamdan dolayı yine devam etmek zorunda kaldım. 4 defa evimde beton tedavisi denilen tedaviyi uygulamaya çalıştım. Ama o da fayda etmedi bu şırıngadan bir türlü kurtulamadım. Krize girdiğimde çevreme ve dostlarıma zarar verme pahasına bu maddeyi bulmak zorunda kalıyorum. 1 ay boyunca Yüksekova dışında kalıp tedavi altında kalsak mutlaka kurtuluruz diye düşünüyorum. Çünkü bu süre zarfında buradaki ortamdan uzakta dururuz. Eğer bizi yine bir iki gün bekletip gidip 3 ay sonra gelin derseler hiçbir şey değişmez.”dedi.

66492

‘YÜKSEKOVA’DA 2 BİN KİŞİ EROİN KULLANIYOR’

Evli 9 çocuk babası F.R 38 yaşında. 7 yıl önce afyon sakızı (tiryak) ile başladığını belirten F.R, “Arkadaş ortamında eroine başladım. Çünkü artık tiryak beni sarmıyordu. Bu illetten kurtulmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Hiçbir işim yok. Eski işim olan kasaplık mesleğine geri dönmek, arkadaşlarımla tekrar bir araya gelmek istiyorum. Bizi kurtarın lütfen. Yüksekova halkı bizi kurtarsın. Şuan Yüksekova ilçesinde yaklaşık 5 bin kişi bağımlı durumda. Bunların en az 2 bini eroin bağımlısıdır. Onlarca gencimiz hayatını kaybetti.”dedi.

‘TOPLUM BİZİ DIŞLAMAK YERİNE KURTARMALI’

Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi’nde (AMATEM) tedavi olmak istediklerini belirten uyuşturucu madde bağımlıları, Yüksekova’da toplumun kendilerine düşman gibi baktıklarını ancak toplumun kendilerini dışlamak yerine koruma altına alıp kurtarmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Zaman zaman darp edildiklerini, taşlandıklarını belirten uyuşturucu bağımlıları “Bizi döveceklerine bize yardımcı olsunlar” diyor.

66502

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
66 Yorum