Birçok kentte Soma anması: Ne unuturuz ne affederiz!

Birçok kentte Soma anması: Ne unuturuz ne affederiz!

Soma maden faciasında hayatını kaybeden 301 madenci için birçok kentte yapılan açıklama ve yürüyüşle anıldı.

ANKARA - DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Soma faciasının yıldönümünde yaşamını yitiren maden emekçilerini anmak Yüksel Caddesi'nden Madenci Anıtı'na yürüyüş gerçekleştirdi. "Somayı unutmadık unutturmayacağız" pankartının açıldığı yürüyüşte, "İşçilerin katili taşeron sistemi", "Kaza değil cinayet", "Kader değil katliam" dövizleri taşınarak, "Katliamların hesabını emekçiler soracak", "Hırsız katil AKP", "Katiller susacak halk konuşacak" sloganları atıldı. 

'Madencilerin acılarını yüreğimizde taşıyoruz'

Birçok siyasi parti ve örgütün de destek verdiği yürüyüşte madenci baretleri takıldı. Yürüyüşün sonunda madenci heykelinin önüne karanfil bırakıldı. Saygı duruşu ardından açıklama yapan TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun, hükümetin hala yeni facialara zemin hazırlamak için sermayenin ihtiyaçlarına göre davrandığını belirterek, "Son olarak AKP tarafından TBMM'den geçirilen, kölelik yasası olarak adlandırdığımız Özel İstihdam Yasası ile emekçilere bir darbe daha vurulmuştur. Kuralsız ve esnek çalışma yaygınlaşacak, iş güvencesi tamamen ortadan kalkacak. Ayrıca bu yasadan en olumsuz etkilenecek olanlar kadın işçiler olacak ve kadın işçiler üzerindeki sömürü derinleşecektir" dedi. 

ANTALYA 

Soma maden faciasının ikinci yıldönümü nedeniyle Antalya'da da KESK, DİSK ve TMMOB üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda anma gerçekleştirip, katliama ilişkin tepkilerini gösterdi. "Kaza, kader, fıtrat değil katliam" pankartı açan kitle, "Soma'yı unutma unutturma" ve "Kaza, kader değil cinayet, sorumlusu hükümet" sloganları attı. 

'AKP sorumludur'

Kurumlar adına açıklamada bulunan DİSK Bölge Temsilcisi Cemal Aybar, Aybar, iş cinayetlerinin başlıca nedenlerinin iş güvencesinin azalması, esnek çalışma biçimlerinin artması, çalışma koşullarının ağırlaşması, özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırma olduğunu belirtti. AKP tarafından hazırlanan ve Meclis'ten geçirilen Özel İstihdam Büroları yasası ile de emekçilere darbe vurulduğunu belirten Aybar, bu yasa ile iş cinayetleri ve sömürünün artacağını kaydetti. 

İSTANBUL 

İstanbul'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Soma katliamının yıl dönümü nedeniyle Tünel Meydanı'ndan Galatasaray Lisesi önüne yürüyerek açıklama yaptı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Halkevleri, Mücadele Birliği, Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF), EMEP, Sürekli Devrim Hareketi ve HDK bileşenlerinin katıldığı eylemde, "Soma, ne unuturuz ne de affederiz", "Üzüntümüz öfkemizin tohumudur" pankartları taşınarak, katliamda yaşamını yitiren işçilerin isimlerinin yer aldığı madenci baretlerinin fotoğrafının bulunduğu dövizler taşındı. "İş kazası değil bu bir cinayet", " Hırsız, katil AKP", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarının atıldığı eylemde TMMOB adına konuşan Cevahir Akçelik, ülkede yaşanan iş cinayetlerinin sebebinin uygulanan neoliberal ekonomi politikaları ve taşeronlaşma olduğunu söyledi. 

MERSİN 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Soma maden faciasının ikinci yıldönümü nedeniyle Forum AVM önünde basın açıklaması düzenlendi. "Soma'da iş cinayetinde hayatını kaybeden 301maden işçisini unutmadık" pankartını açan kitle sık sık "Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız", "Soma kaza değil katliamdır" sloganları attı. Açıklamaya sivil toplumu örgütleri üyeleri ve birçok yurttaşta destek verdi. Saygı duruşu ile başlayan açıklamada kitle adına konuşan Mersin TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, Soma'da yaşanan facia ardından onlarca emekçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirmeye devam ettiğine dikkat çekti. Atar, "Hükümet ve ilgili kamu kurumları tarafından faciadan sonra alınan ders nedir diye bakıldığında, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni katliamlara zemin hazırlamak dışında bir şey görülmemektedir" dedi. 

Eylemde Mersin Yeryüzü Kadınları Topluluğu tarafından Forum AVM önüne "Yeraltının öfkesi yeryüzünü sarsacaklardır, Soma'yı unutmadık, unutturmayacağız" pankartı asıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.