'Bir köyün geleceği gömülmüş'

'Bir köyün geleceği gömülmüş'

Akil İnsanlar Komisyonu "Güneydoğu Bölgesi" heyeti Roboski'de yaşamını yitiren 34 sivil yurttaşın aileleriyle bir araya geldi.

ŞIRNAK - Akil İnsanlar Komisyonu "Güneydoğu Bölgesi" heyeti, bölgedeki temasları kapsamında Şırnak merkezden sonra 34 yurttaşın savaş uçakları ile bombalanarak yaşamını yitirdiği Roboski köyünü ziyaret etti. Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ile heyet üyeleri Mehmet Emin Ekmen, Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem, MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Kezban Hatemi, Etyen Mahçupyan, Murat Belge ve Yılmaz Erdoğan, Roboski'deki ailelerle bir araya geldi. Roboski aileleri köy girişinde ellerinde çocuklarının fotoğraflarıyla heyeti karşıladı. Ardından köy camisine geçen heyet burada açıklama yaptı.

Burada konuşan Kezban Hatemi, katliamda yaşamını yitirenlerin hepsinin çocuk olduğunu ve kendi geleceklerini hazırlamak için çalıştıklarını; fakat bu insanların öldürüldüğünü söyledi. "Bu düzen kendini sorgulamalıdır. Bu acı karşısında fazla konuşacak bir şey bulamıyorum" diyen Hatemi, şöyle devam etti: "Bu acı karşısında susan bir şeytandır. Sistem hukuk ve adaleti olmadığı için vatandaşını insanlık onuruna yakışır bir şekilde yaşatamamıştır. Bu ülke uzun zamandır yapılanlar yapanların yanına kar olarak kalan bir ülke oldu. Tüm failler barış sürecinde hasıraltı edilmeden ortaya çıkarılmalı. Roboski olayı görmezden gelinecek kadar küçük bir olay değildir. Ateş düştüğü yeri yakar hep diyoruz ama ateşin düştüğü yer bizim vicdanımız olmadan barışı sağlayamayız. Köy mezarlığında bir köyün geleceği gömülmüş, biz bu acıları ve sorunları paylaşmak için buradayız" dedi.

'Bugüne kadar şehit ailelerinden kimse korucu olmamıştır'

Hatemi'nin konuşmasından sonra aileler konuştu. Katliamda yaşamını yitiren Erkan Encü'nün annesi Felek Encü, katliamın üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen faillerin ortaya çıkmadığını bu şekilde barışın sağlanamayacağını belirtti. Katliamda yaşamını yitiren Vedat Encü'nün annesi Mercan Encü ise, Roboski'ye adalet gelmeden barış sağlanamayacağını söyleyerek, son zamanlarda köylerinde artan korucu kadrosundan dolayı kaygılarını dile getirdi. "Şehit ailelerinden kimse korucu olmamış herkes bunu böyle bilsin" diyen Encü, "Bir tarafta silah bırakın çağrısı yapan hükümet, diğer tarafı neden silahlandırıyor bu bizde şüphe yaratıyor. Biz koruculuk sisteminin tümden kaldırılmasını istiyoruz. Buraya iş olanaklarını artırsınlar. İnsanlarımız burada çalışsınlar yani devlet koruculuk sistemini dayatacağına barış ortamını sağlasın. Hepimiz bu ülkede kardeşçe kendi dilimiz, kimliğimiz kültürümüzle Kürt olarak özgür bir şekilde yaşayalım" dedi. Daha sonra katliamda yaşamını yitiren Salih Ürek'in annesi Medine Ürek ise, bir barış olacaksa bunun uygun ortamının yaratılması gerektiğinin altını çizerek barış karşıtı olmadıklarını, barış ile beraber adaletin de olmasını istediklerini vurguladı. Adalet arayışlarını sonuna kadar sürdüreceklerini belirten anne Ürek, hükümetin gerekli özrü dilemesini aksi takdirde barışın sağlanamayacağını söyledi.

'Heyet 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği mezarı ziyaret etti'

Daha sonra Akil İnsanlar heyeti ailelerle beraber mezarlığa geçti. Burada göz yaşlarına hakim olamayan ailelerin acıları duygusal anlar yaşattı. Burada yine yaşamını yitiren Muhammed Encü'nün babası Ubeydullah Encü, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması gerektiğini belirterek, "Bu müzakere sürecinde biz önderliğimizin arkasındayız" dedi. Encü, Gülyazı Tabur Komutanı'nın heyetin gelmeden önce köydeki korucularla biraraya gelerek, koruculara heyetin gelişi sırasında birşey konuşmamaları konusunda telkinde bulunduğunu iddia etti. Daha sonra mezarlıkta konuşan Yılmaz Erdoğan, Roboski olayı adil bir çözüme kavuşmadıkça barış olamayacağını ifade ederek, "Bu gençler öldürülmeseydi onların mezarına fatiha okuyacağıma onlarla fotoğraf çekecektim. Bu olay gerçekten vahim ve sarsıcıdır. Kardeşlerim savaşın kurbanı oldular; ama inanıyorum barışın kahramanı da oldular" dedi.

Ardından heyet Şırnak merkeze doğru yola çıktı. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum