Bilgen: Herkes sorununu çözdüğünde Ankara'nın anlamı kalmayacak

Bilgen: Herkes sorununu çözdüğünde Ankara'nın anlamı kalmayacak

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Ankaralıların, İstanbulluların ve Çukurovalıların kendi sorunlarını çözdüğünde Ankara'nın bir anlamı kalmayacağından özyönetime karşı çıkıldığını belirtti.

İstanbul'da Arzela Kültür Merkezi tarafından HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen'in katılımı ile "özyönetim" konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Bilgen, doğa, yaşam ve kent hakkında bölge halkının karar vermesi gerektiğini belirterek, şimdiye kadar Ankara'dakilerin karar verdiğini söyledi. 

Ankara'da oturdukları yerden insanların dili ve dinine karar verdiğini kaydeden Bilgen, "Cuma Hutbesi'ni Ankara'dan yazıyorlardı. Partiler değişiyor fakat sistem hep aynı yöntem değişmiyor" diye belirtti. Bu sisteme göre, her şeyin sahibinin devlet, halkın ise bu sisteme kurban edilen nesneler olduğunu vurgulayan Bilgen, ama artık bu duruma itiraz edenlerin olduğunu aktardı. "Bu topraklarda Türk dili, kültürü ne kadar değerliyse; Kürt, Laz, Arap, Çerkes dili de o kadar değerlidir" diyen Bilgen, egemenlerin derdinin eşitliği engellemek olduğunun altını çizdi. Bilgen, "Çanakkale'de birlikte öldük. Malazgirt'te birlikteydik" denildiğini fakat bundan sonra birlikte olmak için "ne yapılmalı"nın yolunun konuşulmadığını belirterek, Dolmabahçe'nin çözümün yeri olduğunu fakat çözüm konuşulmaya başlandığında masanın dağıtıldığını ifade etti. 

'20 bin imzayla vekil görevden alınabilir'

Ankaralıların, İstanbulluların ve Çukurovalıların kendi sorunlarını çözdüğünde Ankara'nın bir anlamı kalmayacağından hükümetin kaynaklandığını belirten Bilgen, şunları aktardı: "Ankara'nın gücü elden gittiğinde savaş çıkaramayacak. Çatışma olmazsa insanlar verdikleri verginin nereye gittiğinin hesabını soracak. Diğer türlü 'tamam Çerkeslerin de hakkı var ama ülke bölünüyor' diyecek." Artvin Cerrattepe'de bir süredir doğası ve yaşamı için direnişte olan halka da dikkat çeken Bilgen, "Cerrattepe'de madeni Cengizler şirketine veriyorsun. Orası senin babanın malı mı? Sen orada yaşayan insanların onayı olmadan nasıl şirkete verirsin? Artvin'e faydası olacaksa insanlar deli mi neden karşı çıksın? Ama oraya faydası yok. Sadece şirketi ve şirketi koruyanlar zenginliklerine zenginlik katacak" şeklinde konuştu. Dünyadaki yönetim sistemlerinden örnekler veren Bilgen, yurttaşın 20 bin imza toplayıp kanun teklifi verebileceğini, yine 20 bin imza toplayarak vekilin görevden alındığı sistemler olduğunu söyledi. Türkiye'de ise Meclis'te 3 gündür bir soru sorduklarını ve cevabını henüz alamadıklarını belirten Bilgen, "Beştepe'nin ne kadar maliyete yapıldığını öğrenmek istedik. Elektrik faturası 17.000. Binanın maliyeti ne diyoruz? Örtülü ödenek diyor. Cevap yok" diye belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.