Bilgen: Erken seçim hesabı yapılıyor

Bilgen: Erken seçim hesabı yapılıyor

İnsan Hakları Araştırma Derneği (İHAD), tarafından düzenlenen söyleşide konuşan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, dokunulmazlıkların kaldırılması ile HDP eş genel başkanlarının hedef alındığını, bunun da olası erken seçimin ön hazırlığı olduğunu vurguladı.

İnsan Hakları Araştırma Derneği (İHAD), tarafından Adana Şirinpark Otel'de "Nefret Söylemi ve Linç İlişkisi" konulu söyleşi düzenlendi. Söyleşiye İHAD Başkan Yardımcısı Ayşe Bilgen, İHAD yöneticilerinden Çağlar Karakış ve HDP Parti Sözcüsü, Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ile çok sayıda davetli katıldı. Söyleşide konuşan Ayşe Bilgen, Türkiye'nin nefret suçları karnesinin kabarık olduğunu ve nefret suçlarını inceleyen bir kuruluşun olmadığını kaydetti. Türkiye'de nefret suçlarını engellemenin yasal anlamda da karşılığı olmadığını söyleyen Bilgen, medyada nefret söylemlerinden uzak durulması gerektiğini ve yargı mensuplarının nefret suçlarına dönük yargılamalarda konuyu içselleştirmeleri gerektiğinin altını çizdi. 

'AKP'li vekiller de Erdoğan'ın söylemlerinden rahatsız'

Karşılıklı görüş alışverişi ile devam eden söyleşide konuşan HDP'li Ayhan Bilgen ise nefret söylemi ve linç ilişkisi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenlere dönük söylemlerinin önemli bir örnek teşkil ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birçok söylemin nefret içerikli olduğunu kaydeden Bilgen, AKP'li vekillerle konuştuklarında AKP'li vekillerin de, "Evet bu dil, bu söylem sıkıntılı" dediklerini aktardı. 

'Dokunulmazlıkların siyasi hesabı eş genel başkanlarla'

HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili süren tartışmada da bir linç kampanyasının nefret söylemleri ile başlatıldığına dikkat çeken Bilgen, dokunulmazlıkların kaldırılması tartışması ile ilgili şöyle konuştu: "Dokunulmazlık hamlesi yapıldı. Dokunulmazlıklarla ilgili 3 parti anlaştı. Bu işin tartışılacak bir tarafı yok diye düşünüyoruz. Ancak durum öyle değil. CHP'nin içinde de bu tartışmalara yol açmış durumda. MHP zaten kongre sürecinde. İktidar partisinin kendisi içinde de bu konu bu kadar ortaklaşılmış, uzlaşılmış bir konsept yok. İlkesel olarak dokunulmazlığı tümden kaldırmak istense biz zaten buna varız. Çıtayı 3 milletvekilinde tutan bir grup var. Başka bir grup çıtayı daha fazla yukarda tutuyor. Çıta 3 kişide de kalabilir. Ama belki ki bu işin siyasi hesabı HDP eş genel başkanları. Bu da bir erken seçim hesabı. Başkanlık hesabı ile bu ikisi arasındaki dengeye bağlı" ifadelerini kullandı. 

Söyleşi konuşmaların ardından son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.