Bilgen: Darbeleri ancak demokrasiyle bertaraf edebilirsiniz

Bilgen: Darbeleri ancak demokrasiyle bertaraf edebilirsiniz

Gündemdeki gelişmelere ilişkin konuşan HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, ikinci darbe ihtimaline ilişkin olarak darbe ile mücadelenin demokrasiye geçmekle mümkün olacağını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, güncel gelişmelere ilişkin parti genel merkezinde basın toplantısı düzenlendi. Bilgen, konuşmasına muhalif televizyon kanalları ve radyoların kapatılmasına tepki göstererek başladı. 

Bilgen, "Bu baskılar bugüne kadar sergilenen cezalandırma değil, bundan sonrasına dair de bir karartma, susturma, örtme ve bastırma girişimidir. Sadece medyayı tehdit eden bir nitelik arz etmemekte aynı zamanda ülke demokrasini ve bütün toplumsal muhalefeti de tehdit eden bir boyut içermektedir" dedi. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis açılışındaki konuşmalarına da yanıt veren Bilgen, "Partimizden özel bir saygı bekleyenlerin önce partimizin varlığını kabullenmeleri, tanımaları, içlerine sindirmeleri, yürüttüğümüz faaliyetlere yönelik hedef gösteren yaklaşımları terk etmesi gerekir. Bu galiba asgari saygı beklemenin de gereğidir. Yine Sayın Cumhurbaşkanı mitinglerimize katılımı da sanki bir parti lideri gibi kendisine dert etmiş bir yaklaşım sergilemektedir. Anayasa'da tarafsızlığı zorunlu olan cumhurbaşkanının hangi siyasi partinin etkinliğine ne kadar katılım olup olmadığına dair polemiğe taraf olması dahi kabul edilir bir durum değildir" diye konuştu.

OHAL süreciyle birlikte yaşanılanlara da değinen Bilgen, "OHAL uygulamalarının artık bir siyasi krizi de aşıp 81 ilde darbe ile ilgili herhangi bir girişimin olmayan iller de dahil olmak üzere bir siyasi krizi de artık aşmıştır. Bir an önce bu uygulamalardan vazgeçilmezse, OHAL'i devam ettiren, bunu bir yönetim anlayışı haline getiren hatta fiili bir denemesine çeviren yaklaşım terk edilmezse bu hem bölgesel krize dönüşme potansiyeli taşıyor hem de önümüzdeki günlerde ciddi ekonomik krizleri tetikleyebilecek bir risk olarak duruyor. Dolayısıyla biz önümüzdeki günlerde OHAL sürecinin bitirilmesi kanaatindeyiz" ifadesini kullandı. 

Görevden almalar ve gözaltılar sırasındaki hak ihlallerinin hükümetçe "mağduriyet edebiyatı" olarak tanımlanmasına da tepki gösteren Bilgen, "Dünyanın hiçbir yerinde hak ihlalleri böyle tarif edilmez. Hükümet temsilcilerinin bunu hak ihlali iddiası olarak görüp araştırma mekanizmalarının bunu denetleme olanaklarının önünü açması gerekirken, bunu mağduriyet edebiyatı diye tarif etmelerinin izahı olamaz. Bu insan haklarına duyarsızlıktır, bu anlamda hukuka bağlılık iddiası da hiçbir anlam ifade etmemektedir" dedi.

"Darbeyi demokrasi ile engelleyebilirsiniz"

İkinci bir darbe girişimi tartışmalarına ilişkin de konuşan Bilgen, "Bir hedef şaşırtma olabilir. Biz ikinci darbenin olup olmayacağından çok, mevcut darbenin sonrasında ardından yaşanılanlara odaklanmak zorundayız. Ama böyle ciddi bir gelişme varsa da bunun tedbiri ancak demokrasiye bir an önce geçmektedir, hukuk devletine geçmektedir. Yoksa darbe ile ilgili siz henüz siyasi bağlantılarını bile ortaya çıkarma konusunda bir çaba sarf etmiyorsanız, bundan sadece toplum büyük bir mağduriyet yaşamakla kalmaz ki OHAL'in toplumu ilgilendirecek bir durum olmayacağını başında beri söylüyorlardı oysa başından beri ciddi mağduriyetler var. Ama daha önemlisi de bundan sonraki ya da ikinci darbenin zeminin hazırlayacak olan da bu işin siyasi bağlantıları ile ilgili ciddi bir soruşturmanın gerçekleşmesinden geçer" diye belirtti. 

Bilgen, konuşmasının sonunda Şırnak)başta olmak üzere birçok kentte binlerce ailenin barınma konusunda yaşadığı mağduriyetin de gündemlerinde olduğunu belirterek, bunun giderilmesi konusunda hükümet nezdinde çabalarının ve bu sorunun çözülmesi için yürütülecek olan çalışmalara desteklerini sürdüreceklerini ifade etti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.