Bilgen: Bir suç 3 parti tarafından işlendiğinde suç olmaktan çıkmaz

Bilgen: Bir suç 3 parti tarafından işlendiğinde suç olmaktan çıkmaz

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda, “İki parti de bu suça ortak olduklarını açıkça ilan ettiler. Bir suç 3 parti tarafından işlendiğinde suç olmaktan çıkmaz” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sabah saatlerinde HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

Yaklaşık 5 saat süren ve “dokunulmazlıkların kaldırılması” gündeminin de masaya yatırıldığı toplantının ardından Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, açıklamalarda bulundu.

Bilgen, şöyle konuştu:

“Hitler, 1929 ekonomik kriziyle siyasi yaşamına başlıyor. 9 ay hapis yatıyor ve bunun mağduriyetini uzun süre kullanıyor. Vatandaş olmadığı için seçimlere giremiyor, ama bir takım destekle seçimlere giriyor ve 1933 seçimlerinde tek başına iktidar olanağını yakalıyor. Sonra 81 komünist milletvekilini tutuklatıyor ardından da başkan oluyor.

“Aslında bu kadar ki hikaye her şeyi özetliyor ama ‘tek millet, tek imparatorluk ve tek lider’ sözleri çok tanıdık. En çok övündüğü şeyin geniş otobanlar olması bir şeyi çağrıştırıyor. Medya üzerinde güçlü bir hakimiyet kurması da ‘en sembolik’ göstergelerinden birisi.”

Basına yönelik baskılar

“Önceki saymanımız zaten tutuklanmıştı, şimdiki ikinci saymanımız da tutuklandı. Akademilere ve basına yönelik baskılar devam ediyor. TİB’in dün aldığı kararla baskı ve sansürü sadece yerel ve ulusal basına değil uluslararası basına da taşıyan bir Türkiye fotoğrafı var.

“Hem AB ilerleme raporunun buna çok net vurgu yapmış olması hem de ABD’nin insan hakları raporunda buna açık bir uyarıda bulunmasına rağmen bunun sürdürülüyor olması bizce sembolik bir öneme sahiptir”

 Dokunulmazlıkların kaldırılması

“AKP’nin hazırladığı ve iki muhalefet partisinin de destek vereceklerini ilan ettiği düzenleme, geçici bir madde anayasanın askıya alınma düzenlenmesi söz konusudur.

“Biz bir siyasi partiyiz ve Türkiye siyasetinde bütün engellemelere, tüm ayrımcılıklara rağmen, partimize yönelik saldırılara rağmen iki seçimde de barajı aşmayı başararak Meclis’te birçok kesimin temsilcisiyiz ama görünen o ki parlamenter sistem ve Türkiye demokrasisi zor bir sınavdan geçirilmek isteniyor.

“Bu düzenlemenin anayasa’ ve hukuka aykırı bu girişimin hedefi biziz. Fezlekelerin hazırlanması, Ankara’da toplanması ve Meclis’e gönderilmesi konusunda bize özel bir uygulama yapıldığı, takvimin hızlandırıldığı mahkemelere gecikmeyin denilerek, bu düzenlemelerin bize dönük yapıldığını göstergesidir.”

“İki parti de bu suça ortak olduklarını açıkça ilan ettiler”

“Bu sürecin yönetiliş biçimi bile Cumhurbaşkanı’nın Meclis üzerinde bir tavır sergilemesi, sadece iktidar partisinin değil, bütün Meclis üzerinde koyduğu tavrın ‘başarılı’ olduğu görülüyor. Başarılı diyoruz, çünkü bile bile anayasaya aykırı olduğunu ilan ederek, ama rest çekildi biz de varız diyerek, iki parti de bu suça ortak olduklarını açıkça ilan ettiler.

“AKP ülkeyi uçuruma sürüklüyor”

“AKP ülkeyi uçuruma sürüklüyor, bizim belki de Türkiye siyasal sisteme ile bir sembolik bağ olarak anlamlı olan Meclis’ten dışlanmamız için operasyon düzenliyor ve iki muhalefet partisi de ‘bu yanlıştır ama biz varız” diyorlar.

“Bu aslında siyasetin kendi kafasında Rus ruleti oymasıdır. Tabancayı biri doldurdu, siyasi partilerin eline verdi. Onlarda kendi kafalarına sıkmayı, demokrasinin kafasına sıkmayı kabul ettiler, içlerine sindirdiler. Bu sadece bindiği dalı kesmek değil, kendi ayağını kesmektir.

“Bir suç 3 parti tarafından işlendiğinde suç olmaktan çıkmaz diye düşünüyoruz. Bir yanlış 3 parti tarafından hayata geçirildiğinde meşrulaşmaz”

“Demokratik siyaset yolu tümden kapatılmak isteniyor olabilir. Buna karşı tüm alanlarda mücadelemizi sürdüreceğiz.

“Bütün seçenekleri masaya yatıracağız. Halkımızla birlikte tartışacağız. Önümüze gelecek tabloya göre kararlarımızı kurullarımızda vereceğiz” dedi.

“Başkanlık test ediliyor”

“Türkiye bir rejim değişikliği yaşıyor. Rejim değişikliğinin son derece sancılı olacağının farkındayız. Herkes için ağır bedeller doğuracağının farkındayız. Dokunulmazlıklar konusunun alelacele gündeme alınıyor olması, bu haftalarda Meclis gündemine taşınıyor olması başkanlık ile ilgili takvimin test edilmesidir. Diğer partilerden destek bulma potansiyelini görmeye yöneliktir. Meclis seçimle korkutulmaya çalışıyor

“Gün herkes için bir tercih günüdür”

“Bütün kamuoyunu demokrasi ve özgürlüklere sahip çıkmaya davet ediyoruz. Meclis’teki milletvekilleri demokrasiden mi yana, yoksa bir dönemeci başkanlık olan bu darbe süreci ve ardından da otoriter yapının kalıcı hale gelmesine suç ortağı mı olacaklar? Yoksa toplumun beklediği demokratik bir düzenden yana mı tavır koyacaklar. Gün herkes açısından bir tercih günüdür”

“1994’te el kaldıranlar şu an nerede?”

“CHP Genel Başkanı’nın açıkladığı karar, yetkili kurullarında tartışılarak, kendi tabanları ile alınmış bir kararsa hayırlı olsun demekten başka diyecek bir şey yok. Ama Türkiye siyaseti, çok kritik zamanlarda bir kaç kişi üzerinde yapılan baskılarla şekillendi. 22 yıl önce DEP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasında el kaldıranlar bugün siyasi arenada yoklar, siyasi hayatta bir anlam ifade ediyorlar.

“CHP bir tercih yapacak. CHP’ye oy verenlerin beklentisinin, bu sürece ortak olmak yönünde olmadığını biliyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.