Beştaş, cezaevlerindeki hak ihlallerini Meclise taşıdı

Beştaş, cezaevlerindeki hak ihlallerini Meclise taşıdı

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Çukurova bölgesindeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Çukurova bölgesindeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. TBMM Başkanlığına soru önergesini sunan Beştaş, Osmaniye T2 Kapalı Cezaevi’nde koğuşların oldukça kalabalık olduğunu, keyfi disiplin cezaları, çıplak arama ve kaba dayağın sıklıkla uygulandığını, İskenderun Cezaevi’nde  koğuşların penceresinin karşısında içeriyi görecek şekilde kameralar yerleştirildiğini, her tutuklu için 250 litre soğuksu 150 litre sıcak su verildiğini, yine buradada çıplak arama uygulaması söz konusu olduğunu vurguladı.

Adana E Tipi Çocuk Cezaevindede  çocuklara günde sadece 3 saat sıcak su verildiğini, koğuşun kapasitesi üzerinde mahpus bulunduğundan çocukların ikişer ikişer banyo yapmak zorunda kaldığını dile getiren Beştaş, “Cezaevi girişinde çocuk mahpuslara çıplak arama yapılmaktadır. İnfaz koruma memurları kendisine 'başkanım' demeyen çocuk mahpuslara kaba dayak atmaktadır” dedi. Tarsus C Tipi Kadın Cezaevinde ise doktorun haftada bir kez cezaevine geldiğini, hasta mahpusların  revire çıkarılmadığını, lösemi hastası bir tutuklunun tedavisinin yapılmadığını ifade eden Beştaş, “Mahpusların ziyaretçilerine ‘ince arama’ adı altında onur kırıcı muamele söz konusu olup genel aramalarda da askerler arama yaparken mahpusları tehdit etmekte, ‘istediğimi yaparım’ şeklinde kötü muamelede bulunmaktadır” diye devam etti.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Beştaş, şu sorulara yanıt istedi:

*Osmaniye, Adana, Tarsus, İskenderun cezaevleri başta olmak üzere Çukurova bölgesinde yer alan cezaevlerindeki işkence uygulamalarından haberdar mısınız?

*İşkence uygulayan cezaevi görevlileri ve yetkililer hakkında hukuki süreç başlatılmış mıdır?

*Cezaevlerinde bulunan bireyler birebir devletin sorumluluğunda olduklarından hareketle sorumluluk alanınızdaki vatandaşların darp edilme hak ve yetkisi nereden kaynaklanmaktadır?

*Mahpusların “sağlık hakkı” hangi gerekçe ile ihlal edilmektedir? Hasta mahpusların tedavi edilmemelerinin sebebi nedir?

*Çıplak arama uygulamasının amacı nedir?

*Cezaevlerinde çocuklara yönelik psikolojik ve fiziksel işkence genel bir uygulama mıdır?

*Ceza içinde ceza niteliğindeki disiplin cezalarının sıklıkla ve keyfi bir biçimde uygulanmasının nedeni nedir?

*Bilhassa Çukurova lokasyonundaki cezaevlerinde sistematik hak ihlallerinin sebebi nedir? Bu cezaevlerine yönelik farklı bakış açısının nedeni nedir? Bu durumun bahse konu cezaevlerinde kalan mahpusların kimlik ve cezaevinde oluş nedenleri ile ilintisi var mıdır? 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.