'Belçika polisi, 13 kez Paris saldırılarını önleme fırsatını kaçırdı'

'Belçika polisi, 13 kez Paris saldırılarını önleme fırsatını kaçırdı'

Belçika polisinin birçok kez, Paris'te 13 Kasım 2015'te meydana gelen ve 129 kişinin öldüğü saldırıları önleme fırsatı varken, personel eksikliği gerekçesiyle saldırganlara müdahale etmediği belirtildi.

Belçika'da polisin faaliyetlerini denetleyen "P Komitesi"nin hazırladığı rapora göre, güvenlik güçleri 13 kez Paris saldırılarını önleme şansı elde etti.

Belçika'da yayımlanan De Tijd gazetesinin ulaştığı rapora göre, zanlılardan Salah Abdeslam'ın diğer saldırganlarla teması, Şubat 2015'te belirlendi.

Abdeslam'ın, diğer zanlılarla yaptığı telefon görüşmelerinin kayıtları elde edildi. Ancak personel yetersizliği gerekçesiyle bu konuda hiçbir işlem yapılmadı.

Rapora göre, bir başka önemli ihmal, Paris saldırıları sırasında kendisini havaya uçurduğu belirlenen Brahim Abdeslam konusunda yaşandı.

'Yanıt altı ay gecikti'

İspanyol makamları, Mart 2015'te ülkelerine giden Brahim Abdeslam ile ilgili olarak Belçika'dan bilgi istedi. Ancak bu başvuruya 6 ay sonra, Paris saldırılarının ardından yanıt verildi.

Komiteye göre, Abdeslam kardeşlerin radikalleştiği ve IŞİD'le olan ilişkileri, Molenbeek semtinden sorumlu Brüksel batı bölgesi polisi tarafından biliniyordu. Ancak buna rağmen hiçbir önlem alınmadı.

Raporda, Paris'te kendisini havaya uçurduğu açıklanan Bilal Hadfi'nin Suriye'den döndüğünün bilinmesine rağmen, personel eksikliği gerekçesiyle hakkında 6 ay hiçbir işlem yapılmadığı belirtildi.

Paris saldırılarının planlayıcısı olduğu belirtilen Abdelhamid Abaaoud konusunda da ciddi bir ihmal yaşandı.

IŞİD'le bağlantısı bulunan Abaaoud'un, Batı Avrupa'da saldırı planladığının bilinmesine rağmen, polis tarafından federal savcılığa hiçbir bilgi verilmedi.

Savcılık, Abaaoud'un faaliyetlerinden saldırılardan 2 ay önce uluslararası Fransız makamlarının yaptığı başvuru ve uluslararası bir toplantı sayesinde haberdar oldu.

O zaman dahi polis, Abaaoud'a ilişkin bilgileri adli makamlara iletmedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.