Baydemir mevsimlik tarım işçilerinin sorununu meclise taşıdı

Baydemir mevsimlik tarım işçilerinin sorununu meclise taşıdı

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, verimli ve işlenebilir topraklara sahip olmasına rağmen her yıl binlerce mevsimlik tarım işçisinin aileleri ile birlikte Urfa'dan ayrılıp başka şehirlere gitmesini Çalıma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sordu.

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Urfa Milletvekili Osman Baydemir verimli ve işlenebilir topraklara sahip olan ve yüzde 70'i tarımla uğraşan Urfa'dan her yıl binlerce mevsimlik tarım işçisinin aileleri ile birlikte Urfa'dan farklı illere gitmesinin nedenini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Mevcut tarımsal işletmelerin parsel ve mülkiyet büyüklüğünde dengesizliğin olduğu ve topraksız çiftçiliğin yoğun yaşandığı illerden biri olan Riha'da bir çok ailenin geçim sıkıntısı yaşadığı tespitinin yer aldığı önergede; trafik kazaları ve sağlıksız koşulardaki yaşamlarını ile gündeme gelen mevsimlik tarım işçilerinin gelişmişlikte sınıfta kalmış Türkiye'nin fotoğrafı olduğu belirtildi.

Baydemir, şu soruların cevaplandırılmasını istedi;

"-2015 ve 2016 senelerinde Urfa'dan kaç kişi mevsimlik tarım işçisi olarak başka şehirlere göç etmektedir? Göç edenlerin içinde kaç çocuk bulunmaktadır?

-2004 senesinden günümüze kaç mevsimlik tarım işçisi sosyal güvenlik sistemine kayıtlıdır? Bunlardan kaçı kadın işçilerdir? 

-2004 senesinden günümüze kaç mevsimlik tarım işçisi trafik kazasında yaşamını yitirmiştir? Ölümlerin yıllara göre dağılımı nedir? Bakanlığınızca Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma yerlerine güvenli bir şekilde ulaşmaları için yaptığınız bir çalışma var mıdır? 

-2004 senesinden günümüze iş cinayetlerinden ötürü kaç mevsimlik tarım işçisi hayatını kaybetmiştir? Yaşanan iş cinayetleri nelerdir? Bunların yıllara göre dağılımı nedir? 
- Yapılan araştırmalarda da ortaya çıkan çocuk mevsimlik tarım işçilerinin koşulları ve istismarlarının önüne geçmek için aldığınız önlemler nelerdir? 

-Tarım işçilerinin ilaçlama yaptıkları sırada maske takmadıkları, tulum/ ilaçlama kıyafeti giymedikleri yapılan araştırmalarda ortaya çıkan önemli bir tespittir. Bu ihmalin gerekçeleri nelerdir? Çalışma koşullarının standartlara uygun hale getirilmesi için Bakanlığınızca atılan adımlar nelerdir? 

-İşçilerin çalışma alanlarında yaşadıkları sıkıntıların başında uzun çalışma saatlerinin geldiği bilinmektedir. Çalışma saatlerinin standartlara uygun hale getirilmesi için Bakanlığınızca atılan adımlar ve önlemler nelerdir? 

-Mevsimlik tarım işçilerinin barınma koşullarına ve ücretlerin belirlenmesine dair Bakanlığınız bünyesinde bir şikâyet başvuru sistemi bulunmakta mıdır? Bakanlığınıza 2015 senesinde kaç mevsimlik tarım işçisi şikâyette bulunmuştur? Bu şikâyetlere dair ne tür çalışmalar/denetimler yapılmıştır?

-Mevsimlik tarım işçileri, barınmadan, sağlığa, ücretlendirmeden çalışma sürelerine, iş güvenliğine vs. dair konularda Bakanlığınıza başvurup, çalıştığı yerin denetimini talebinde bulunabilmekte midir? 2015 senesinde kaç mevsimlik tarım işçisi çalışma koşullarının denetlenmesi talebinde bulunmuştur? 

-Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin gerekli sağlık hizmetlerine erişimleri için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar var mıdır? İyileşmenin sağlanması için diğer Bakanlık ve kurumlarla ortak bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

-Ölü doğum oranının oldukça yüksek olduğu tarım işçilerinin sağlık koşullarının iyileştirilmesi ve hizmetlere ulaşımı için Bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmaktadır? 
-Mevsimlik tarım işçilerinin iş güvenliğinin sağlanması, kayıt altına alınmaları ve 'aracılık' sisteminin son bulması için Bakanlığınızca atılan ve atılacak adımlar nelerdir? 

-Mevsimlik tarım işçilerin en az %52'lik kesimin Kürtlerin yoğunluklu yaşadığı illerinden gelen yurttaşların oluşturduğu tespitinden yola çıkarak sadece bir bölgeden bu kadar sayıda mevsimlik işçinin olmasının altında yatan nedenleri nasıl açıklamaktasınız? "

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.