Başkale'de atlar infaz edildi

Başkale'de atlar infaz edildi

Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç köyü Dağönü mezrasına operasyon düzenleyen, Esenyamaç Piyade Karakol komutanlığına bağlı ekipler köylülere ait çok sayıda atı ateş açarak köy içinde öldürdüler.

Edinilen bilgilere göre önceki gün İran sınırına yakın olan Esenyamaç köyü Dağönü mezrasına, Esenyamaç Piyade Karakol komutanlığı ekipleri gece yarısı  operasyon düzenledi. Köylülerden Emin Kesen ve Mevlüt Gürbüz’ün iddialarına göre gece yarısı köye baskın düzenleyen Askerlerin köyün içinde bulunan gömelerden kendilerine ait çok sayıda atları dışarı çıkararak dışarıda ağır silahlarla infaz ettiklerini iddia ettiler.

Köylülerden Emin Kesen şu iddialarda bulundu.“ Biz gece sahur için kalktık bir anda baktım kapımız şiddetli bir şekilde çalındı, bende camdan bakacaktım baktım eşim bana askerler gelmiş, ahırımızdan atlarımızı çıkarıyorlar dedi. Ben eşime korkmayın dedim askerler ise bir şey olmaz onlar bizi koruyorlar dedim.  Ben dışarı çıktım gelen yetkili komutanla görüşmek istedim sorunun ne olduğunu öğrenmek istedim,  gelen komutan bizimle görüşmek istemediğini ve Kürtlerden nefret ettiğini söyleyerek sizlerle görüşmek istemiyorum dedi.  Baktım bir anda her taraftan silah sesleri yankılanmaya başlandı, atlarımız dışarda infaz edilemeye başlandı silah seslerini duyan atlar irkilerek kaçmaya çalışsa da ateşten kurtulamadılar ve vahşice infaz edildiler. Ben Komutana ne yapıyorsunuz neden atlarımızı vuruyorsunuz atlarda yasal olmayan bir şeymi var dedim, komutan bana hakaret ederek bugün atları vurdum yarında sizi vururum dedi. Benim 10 çocuğum askerlik yapmış, şuanda 4 yeğenimde asker madem sen bizi öldüreceksin neden bizim çocuklarımız askerlik yapıyorlar o zaman artık biz çocuklarımızı da askere göndermeyelim. Bizim bir suçumuz varsa o zaman bizi yargılasınlar neden atlarımızı infaz edip, bizlere hakaret ediyorlar, biz bu köyde 40 haneyiz, bugün atlarımız öldürüldü yarında sıra bize gelecek biz bu köyü boşaltacağız."dedi. 

Köylülerden Mevlüt Gürbüz ise şunları söyledi. “ Gece yarısı sahura uyanacaktık bir anda baktım köyün içinde silah sesleri gelmeye başladı, çocuklarımız çok korktular, ben dışarı çıktığımda köyün içinde askerler vardı, atlarımız infaz edilmiş yaralı atların çığlıkları adeta köyü inletiyordu. Bizim ne suçumuz vardı atları barındırmak suç ise o zaman Türkiye’de ne kadar at varsa hepsi infaz edilsin."dedi. 

"Boş Kovan değil kalem istiyoruz"

 

Olayın yaşandığı köyde bulunan çocuklar askerler tarafından ateş açılması sonucu yerde bulunan mermilerin boş kovanlarını toplayarak, bizler artık bunları değil kalem istiyoruz. Köyümüze gelen askerler bugün okulun başlamasıyla beraber bizlere kalem vereceklerine bu mermilerin boş kovanlarını hediye olarak bizlere bıraktılar bizler bunları istemiyoruz bunlarla insanlar ölür,  dün gece köyü askerler bastı bizler çok korktuk ve halen korkuyoruz acaba artık her gün böylemi olacak, bizler artık bu korkuyla yaşamak istemiyoruz dediler.

 

Köyde beriye giden bayanlardan Aysel Yıldız ise atları öldürüldüğünü, beriye gelmek için köyün 2 kilometre dışında bulunan koyunlarımızı sağmak için yaya gitmek zorunda kaldık, bizler artık acı ve gözyaşı istemiyoruz. Madem bir suçumuz var askeriye gelmiş gelsin evlerimizi arasınlar, bizlere hakaret etmeye hayvanlarımızı öldürmeye hakları yoktur dedi.

 

Köylüler daha sonra atların vurulmasında kullanılan mermilerin boş kovanlarını toplayarak, Başkale Savcılığına suç duyurusunda bulundular.
BAŞKALENEWS