Basın Newroz'u nasıl gördü?

Basın Newroz'u nasıl gördü?

Diyarbakır ve İstanbul’da dün kutlanan ve 1 kişinin ölümü ile çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan olaylı Newroz kutlamalarını yazılı ve görsel basın nasıl gördü.

ZEKİ DARA / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA - Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK)  öncülüğünde haftalardır hazırlıkları yapılan Newroz Bayram’ının startı dün Diyarbakır ve İstanbul’da verildi. İç İşleri Bakanlığı’nın ‘21 Mart günü dışında Nevruz kutlamasına izin verilmeyecek’ şeklindeki genelgesi üzerine Diyarbakır ve İstanbul valilikleri 18 Mart tarihinde düzenlenecek kutlamalara hiçbir şekilde müsamaha gösterilmeyeceğini açıklamıştı. Bu uyarılara rağmen İstanbul ve Diyarbakır’da yüz binlerce kişi alanlara çıkıp Newroz’u kutlamıştı. Kutlamalara izin vermeyen polis kitlelere müdahale etmiş, 1 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi yaralanmış yaklaşık 150 kişi ise gözaltına alınmıştı.

Akşam saatlerine gelindiğinde ekranlarının başına kilitlenen Kürtler; Nuçe, Sterk ve Newroz TV’nin ekranlarında coşkulu Diyarbakır Nevroz’unu ve kanlı İstanbul Newroz’unu bütün ayrıntıları ile izleme şansını bulurken, dünkü Newroz kutlamalarını ekranlarına taşıyan ulusal kanallar haberi olayların sorumlusu olarak BDP ve Kürtleri gösterecek şekilde verdi. 

Merkez medya bütün gazetelerde haberi aynı ifadelerle haberleştirirken, farklı olan tek şey ise başlıklarda seçilen kelimelerdi: Muhalif basın ise haberi oldukça farklı başlıklar ile verdi

İşte gazetelerin Newroz kutamlarına ilişkin birinci sayfalarına taşıdığı haberlerin başlıkları

Güneş: Polis: 1 BDP:0

Günün en utanç verici manşeti Güneş gazetesinden geldi. Bir kişinin ölümü ile sonuçlanan olayları gazete: Polis: 1 BDP:0 başlığı ile verdi.

Radikal: 1 kişinin ölümü ile sonuçlanan olayları "inatlaşma can aldı" başlığı ile dünkü olayları haberleştirdi.

Bugün: Nevruz terörü

Akşam: Yaktılar, yıktılar

Habertürk: Bayrama bak!

Hürriyet: Kin ateşi

Sabah: Bu nasıl nevruz

Sözcü: Yakıp yıkıp taşladılar - Bunun adı bayrammış

Star: Silah, şiddet, ateş, Nevruz

Akit: BDP yine yaktı yıktı

Zaman: Nevruz ateşiyle sokakları yakmaya çalıştılar

Cumhuriyet: Erken Nevroz’da bir ölü

Taraf: Nevroz’da Gaz Faciası

Gündem: Newroz Meydan Okudu

Birgün: Öldürmüşler Baharı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum