'Barış ve kardeşliği boş verin'

'Barış ve kardeşliği boş verin'

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde TSK'ye bağlı savaş uçakları tarafından yapılan bombardıman sonucu 34 sivil yurttaşın katledilmesinin üzerinden bir yıla yakın süre geçmesine karşın katliamın hiçbir sorumlusu yargı

JİHAT AKÇA-VELAT ÖZER / DİHA

ŞIRNAK - Şırnak'ın Uludere (Qılaban) ilçesine bağlı Roboski (Ortasu) köyünde 28 Aralık 2011 günü TSK'ye bağlı savaş uçaklarının yaptığı bombardıman sonucu çoğu çocuk 34 sivil yurttaşın yaşamını yitirmesinin üzerinden bir yıla yakın süre geçti. Geride kalan 1 yıla yakın sürede çocuklarının faillerinin ortaya çıkarılarak, yargılanması için hemen her gün girişimlerde bulunan Roboskili aileler, şuana kadar birçok kurum ve kişi ile görüştü. Kimi zaman eylemler, kimi zaman ise taleplerini sınırların ötesinde davet edildikleri platformlarda dile getiren Roboskili ailelerin taleplerine kulaklarını tıkayan AKP hükümeti ve askeri yetkililer, aileleri tazminatla susturmak istedi. Yetkililerin sus payı olarak verdiği tazminatları kabul etmeyen aileler, bu kez de tehdit edilmeye başlandı.

Katliamın yıldönümün yaklaşmasıyla askeri yetkililerin köyün önde gelen bazı kişilerle bir dizi görüşme yaparak, 28 Aralık'ta yapılacak etkinlikleri boşa çıkarma gayreti içerisinde olduğu öğrenildi. Konuya ilişkin bilgi veren katliamda yaşamını yitiren Nadir Alma'nın babası Sadık Alma, hükümetin ve devletin yıldönümü yaklaşan Roboski katliamı için şimdiden telaşa düştüğünü belirterek, "Çünkü biliyorlar yıldönümü nedeniyle buraya halk, siyasi partiler ve STK temsilcileri başta olmak üzere binlerce kişi Roboski halkına destek vermek ve Kürt halkı üzerinde devam eden zulmün sona erdirilmesi için buraya akın edecekler. Gülyazı Jandarma Tugayı başta olmak üzere bölgedeki bütün askeri yetkililer ve askeri organlar büyük bir telaşa kapılmış durumdalar. Bunun için bölgenin ileri gelenlerini arayıp siz ne yapmayı düşünüyorsunuz sizce burada yıldönümünde ne olacak? Nasıl önlem alabiliriz diye soruyorlar" dedi.

'Anma öncesi askeri yetkililerden 2 toplantı'

Şırnak Tümen ve Gülyazı Tugay Komutanlığı'nda iki toplantı gerçekleştirildiğini söyleyen Alma, askeri yetkililerin özellikle köy muhtarı ve korucubaşlarını çağırdığını ve 28 Aralık'ta ne olacağı, nasıl önlem alınabileceğine ilişkin tartışmaları yürütüldüğünü vurgulayarak, "İşte ne yapılacak diye soruyorlar nasıl önlem alabileceğini soruyorlar. Zeki Tosun, Ubeyt Encü, Felek Encü ve Mercan Encü'yu hedef gösteriyor askeri yetkililer. 'Bu isimler ailelere öncülük yapıyor, onları bu isimler organize edip yol gösteriyor' diyerek bizi hedef haline getiriyorlar. Kendisi koruculuktan istifa eden Zeki Tosun, hakkında konuşan askeri yetkililer, Tosun'u kendileri tarafından koruculuktan atıldığını ve aileleri örgütledikleri için bunu yaptıklarını söyleyerek, bu şekilde ailelere gözdağı vermek istiyorlar. Ama işin aslı Zeki Tosun oğlu Mehmet Ali Tosun katliamda yaşamını yitirdiği için koruculuktan istifa etti. Zeki Tosun koruculuktan istifa etti; istifasından sonra hakkı olan tazminatı da devlet çeşitli bahanelerle vermedi. Roboski'de askeri ve devlet yetkilileri bizi yalnız bırakmak için bin bir türlü oyunlar çeviriyor. Bizler burada sadece 34 aile değiliz. 500 aileyiz. Buradaki bütün köylüler birbirinin akrabasıdır. Ama öyle yapmışlar ki herkesi yalnızlaştırmışlar. Bütün güçleriyle olayı örtbas etmeye çalışıyorlar" dedi.

'Barış ve kardeşlik söylemlerini boş verin'

Ankara'da hükümet yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde de aynı tutumu AKP'lilerin sergilediğini belirten Alma, "Ankara'da AKP'liler bize olayı siyasileştirmeyin, barış istemeyin" dediklerini ifade etti. "Ama bizler çocuklarımız öldü başkalarının çocuğu ölmesin diye uğraşıyoruz" diyen Alma, şöyle devam etti: "Ciğerimiz yandı başkasının ciğeri yanmasın, haksızlığa ve adaletsizliğine 'yeter artık' diyoruz. Bizim uğraşlarımız hükümetin zoruna gidiyor. Bize 'siz kendinizle ilgilenin kendi işinize bakın barış ve kardeşlik söylemlerini boş verin' diyorlar."

Katliamda yaşamını yitiren Mehmet Ali Tosun'un babası Zeki Tosun, çocuklarının katledilişinin yıldönümü nedeniyle Roboski'ye 28 Aralık günü birçok kesimden insanların geleceğini ve o gün köye akın edecek insanları ağırlamak için seferber olacaklarını söyleyerek, "Buraya gelen insanların anmadan farklı bir amacı olduğuna inanmıyorum. Bir yıldır katliamın sorumlularının ortaya çıkmayıp yargılamaması STK'ler, birçok siyasi parti ve binlerce insan gelip tepkilerini ortaya koyacak. Bunun için devletin ve hükümetin böyle olağanüstü önlemler alıp durumu farklı yerlere çekmeye gerek yoktur" dedi.

'Toplantıya katılanlara Roboski'ye gitmeyin anmaya katılmayın diyorlar'

Geçtiğimiz günlerde sözü edilen toplantılarda kendisi ve yakınlarını kaybeden ailelerden bazılarının hedef haline getirildiğini vurgulayan Tosun, basın kuruluşlarıyla yaptıkları görüşmeler ve katıldıkları ziyaretler nedeniyle suçlandıklarını söyledi. Tosun, hiçbir şeyin kendilerine geri adım attıramayacağını belirterek, şöyle konuştu: "Birkaç gün önce Şırnak Alay Komutanlığı'nda bir toplantı yapıldı. Toplantıya katılanlara 'Roboski'ye gitmeyin, anmaya katılmayın' diyorlar. Ben başta olmak üzere Ubeyt Encu, Felek Encü ve Mercan Encü'yü hedef gösteriyorlar. Bu insanlar bu işi örgütlüyor diyorlar ve bunun için bu insanları dinlemeyin diyorlar. Ama herkes iyi bilsin ki biz bu 34 aile olarak hepimizin hiçbir ayrı gayrısı yoktur. Birimiz ölsek hepimiz ölürüz, birimiz yargılansa hepimiz yargılanırız, birimiz tutuklansak hepimiz tutuklanırız, birimiz haklıysa hepimiz haklıyız ben bunu söylüyorum her zaman. Bizi hakkımıza sahip çıkmakla, çok konuşmakla, ailelerle ilgilenmekle suçluyorlar. Bu girişimler bizi davamızdan vazgeçirmeyecektir. En çok bizi de alır bir cezaevine atarlar bundan ötesi yoktur. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum