Bari mezarlarında rahat bırakın!

Bari mezarlarında rahat bırakın!

Tarihi Pirekurt Köprüsü'nün yanında Batman Baraj Gölü'nün sularının çekilmesi ile gün yüzüne çıkan Ermeni katliamından kalan mezarlar, define avcıları tarafından talan edildi.

BATMAN - Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı Taşlıdere (Holê) köyü yakınlarında bulunan Batman Baraj Gölü çevresinde çok sayıda Ermeni yurttaşların topluca defnedildiği bölge, define avcıları tarafından tahrip edildi. Bölgedeki en eski Ermeni mezarlıklarından biri olan ve "Pirekurt" adıyla bilinen tarihi köprünün hemen yanı başında bulunan mezarlık, kimliği belirsiz kişilerce define bulma umudu ile talan edildi. Batman Barajı'nda su tutulmaya başlanmasının ardından Ermenilere ait birçok mezar da suya gömülürken, göl sularının çekilmesi ile mezarlar tekrar gün yüzüne çıktı. Ortaya çıkan mezarlar, Ermeni yurttaşların değerli eşyalarıyla birlikte gömüldüğü söylentilerinin etkisiyle, define avcılarının hedefi haline geldi. Hemen her sene karşılaşılan mezar soyuculuğunun bir örneği de geçtiğimiz günlerde yaşandı. Çevrede yaşayan köylüler, mezarlıkların define ve değerli eşya bulmak umuduyla kazma-kürek ve iş makineleriyle tahrip edildiğini belirtti. 

'Mezarlar dokunulmazdır'

Bu olaylardan fazlasıyla rahatsız olduklarını dile getiren Taşlıdere köyü sakinlerinden M. Sıtkı Korkmaz, kime ait olursa olsun mezarların tahrip edilmesinin doğru olmadığını belirterek, "Bölgede yaşayan bütün inanç, ırk ve mezhep mensuplarına ait mezarlara saygı göstermek gerekiyor. Bizim örf ve kültürümüzde de bu vardır. Mezarlar dokunulmazdır. Burayı delik deşik edenler, acaba kendi ölülerinin mezarlarına bu yapılırsa nasıl tepki gösterirler" diye sordu. Mezarlıklara saygı duyulması gerektiğini dile getiren Korkmaz, "Her sene definecilik adı altında gelip bu kutsal mezarlara saldırı yapıyorlar. Biz bu saldırıyı tasvip etmiyor ve eleştiriyoruz" diye konuştu. 

1.20131110101153.jpg

'Çıkan kemikler Ermeni soykırımın işaretidir'

Batman'da faaliyet yürüten MEYA-DER yöneticilerinden Bilal Er de, mezarlıklara karşı yapılan saldırıyı kınadıklarını belirtti. Mezopotamya coğrafyasında binlerce yıldır yaşayan Ermeniler üzerinde katliam ve kırım politikası yaşandığını belirten Er, "Pirekurt bölgesi Ermeni katliamının yapıldığı bir bölgedir. Burada yapılan kazı sonucunda kemiklerin ortaya çıkması, Ermenilere yapılan katliamın göstergesidir. Ortaya çıkan kemikler, Ermeni soykırımının işaretidir. Definecilik adı altında gelip, buraya kazı yapanları kınıyoruz" diyerek, tepki gösterdi. 

BİLAL GÜLDEM - DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum