Bakanlık Cizre için AYM’ye savunma verdi

Bakanlık Cizre için AYM’ye savunma verdi

Adalet Bakanlığı, sokağa çıkma yasakları sırasında açılan ateşle yaralanan Cizre Belediyesi çalışanı İrfan Uysal’ın da aralarında olduğu bireysel başvurularla ilgili Anayasa Mahkemesi’nde savunma gönderdi.

Cizre’de sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar devam ederken 8 yurttaşla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapıldı. Başvuruda İrfan Uysal’ın 18 Aralık 2015’de kolluk kuvveti birimlerinden izin alarak Cizre Belediye Başkanlığı'na ait bir araçla Nur Mahallesi'nde bulunan su vanaları açmaya gittiği ancak açılan ateş sonucu kolundan yaralandığı belirtildi. Diğer başvurucuların da çeşitli sağlık sorunları olduğu ve tedavi edilemedikleri belirtilen başvuruda tedbir kararı alınması istendi.

AYM tedbir talebini reddederken Şırnak Valiliği’nden alınan yanıtı esas aldı. Valilik, yanıtında Uysal ile ilgili “Başvurucunun çatışmada yaralandığını, sonra da gecikmesizin Şırnak Devlet Hastanesi'ne sevkinin sağlandığını, zaten Şırnak’ta da sokağa çıkma yasağı olmadığını” belirtti.

Başvurucuların aynı kapsamda yaptıkları başvuru AİHM tarafından da reddedildi.

'En son bize gelin'

AYM, başvurunun esas hakkındaki incelemesi kapsamında Adalet Bakanlığı’ndan görüş istedi. Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre, Bakanlığın gönderdiği yanıtta başvurucuların AYM’ye başvurmadan önce adli veya idari yargı yerlerine başvurmadıkları belirtilirken başvuru konusu olaylarla ilgili Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bir soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Bakanlık yazısında “Bakanlığımız henüz soruşturmalar yeni başlamışken delil toplama aşaması bitmeden, savcılığın soruşturmaya yönelik bir değerlendirmesi olmadan, yerel mahkeme ve temyiz merci olan Yargıtay’ın önüne gelmeyen bir konuda başvurucuların yaşam haklarının ihlal iddiasının incelenmesinin bireysel başvurunun ikincilliği ilkesiyle uyuşmadığı kanaatindedir” denildi.

Başvuru konusu olaylar hakkında sonuçlanan bir yargı süreci olmaması nedeniyle başvuru yollarının etkili olmadığı sonucunun da çıkarılamayacağını savunan Bakanlık, bu kapsamda bölgedeki yargı teşkilatının çalıştığını belirterek karşı çıktı. Bakanlık görüşünde buna delil olarak 22 Temmuz 2015 ila 2016 yılı Mart ayları arasında Şırnak’ta 46, Diyarbakır’da ise 463 kişinin 'terör' suçlamasıyla tutuklanmasını gösterdi.

İçişleri’nden de bilgi alın 

Bu verilerin yargısal işlemlerde herhangi bir aksaklık veya durmanın meydana gelmediğini gösterdiği savunulan yazıda AYM’nin tedbir talebini reddettiği 26 Aralık 2015 tarihinden sonrası yaşanan gelişmeler hakkında İçişleri Bakanlığı ve Cizre Başsavcılığı’ndan görüş almasını tavsiye etti. Bakanlık bu gerekçelerle başvuruların kabul edilebilirlik yönünden incelenerek reddedilmesi gerektiğini savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.