Vatandaştan Bajêrge Mezarlığı için acil düzenleme talebi

Yüksekova’nın en eski mezarlıklarından biri olan Bajêrge (Akalın) Mezarlığı’ndaki düzensizlikten şikayetçi olan yurttaşlar belediyenin mezarlıklar ile ilgili acil düzenlemeler yapmasını istiyor.

İpekyolu Caddesi ile Bajêrge TOKİ (1. Bölge) yolu arasında bulunan Yüksekova’nin en eski mezarlıklarından biri olan Bajêrge (Akalın) Mezarlığı’nda eriyen kar suları mezarlara sızıyor.

Özellikle mezarlığın TOKİ Yolu tarafında istinat duvarı eksikliği kar sularının mezarlığa dolmasına neden oluyor. İstinat duvarı eksikliği aynı zamanda her türlü tehlikeye karşı korunmasız olmasına neden oluyor.

mezarlik2.jpg

Esenyurt Mahallesi’nde bulunan mezarlık civarında ikamet eden yurttaşlar ise mezarlığın yıllardır bu halde olduğunu, mezarların yola kadar geldiğini ifade ederken, mezarlıktaki düzensizlikten dolayı mezarlık ziyaretlerine gelenlerin çok zorlandığına dikkat çekiyor.

"Düzensizlikten dolayı mezarlarımızı bulamıyoruz"

Yurttaşlardan Erol Özkesici başka şehirlerdeki mezarlıklarla kıyaslanınca Yüksekova’daki mezarlıkların çok kötü ve düzensiz olduğunu belirterek, "Mezarlığa bir istinat duvarı yapılmasını ve yeşillendirilmesini istiyoruz. Belediyenin rasgele mezar kazılmasına engel olması lazım. Mezarlığın biraz düzenli olması lazım. İlçenin kış şartları çok ağır insan gücüyle mezar kazılıyor. Düzenli olursa araçlarla mezar kazılabilir. Yoldaki karlar temizlenince araçlar bazen farketmeden mezarların içine kadar girebiliyor. Araçlar mezarları bozabiliyor. Mezarlık o kadar karışık ki kendi mezarlarımızı bulamıyoruz. Aynı zamanda insanların cenaze namazı kılabileceği üzeri kapalı bir alana da ihtiyacımız var" dedi.

mezarlik3.jpg

"Köylerin mezarları bile daha düzenli"

Yıllardır bu mahallede yaşadığını ve mezarlığın hep bu halde olduğunu belirten yurttaşlardan Fesih Ertunç da, "Ölülerimiz suyun içinde. Bu hizmeti belediyeden devletten bekliyoruz. Bir şeyler yapılması lazım. Buraya bir duvar örülebilir. Bir kanal açılabilir. Van’a başka yerlere gidiyoruz mezarlar böyle değil. Köylerin bile mezarlıkları daha düzenli" dedi.

mezarlik4.jpg

"Bütün ailem burada yatıyor; inekler, köpekler mezarlığa giriyor"

Eşi, annesi, babası, amcası, amcasının eşi dahil olmak üzere ailesinden kaybettiği herkesin bu mezarlıkta olduğunu ve sık sık ziyarete geldiğini belirten Mustafa Yılmaz isimli yurttaş ise inekler ve başıboş köpekler başta olmak üzere birçok hayvanın sürekli mezarlığa girdiğini ve bu durumdan çok rahatsız olduğunu ifade etti. Her bahar mevsiminde suların mezarlara dolduğunu söyleyen Yılmaz mezarlığa acil bir duvar örülmesi gerektiğini söyledi.

 Yüksekova Haber
 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum