Azerbaycan referanduma hazırlanıyor

Azerbaycan referanduma hazırlanıyor

26 Eylül 2016 tarihinde Azerbaycan’da Anayasaya değişiklikleri öneren referandum yapılacak.

Azerbaycan, 26 Eylül’de yapılacak Anayasa değişikliklerine ilişkin referanduma gidiyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 18 Temmuz'da imzaladığı kararnameyle, anayasanın 29 maddesinde değişiklik yapılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Anayasaya değişikliğiyle, cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkartılması, cumhurbaşkanı seçilme yaşındaki “en az 35 yaş” kısıtlamasının kaldırılması, cumhurbaşkanına erken cumhurbaşkanlığı seçimi ilan etme yetkisinin verilmesi öngörülüyor.

Değişiklikler arasında “cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı” ve “cumhurbaşkanı yardımcıları” makamları da oluşturulacak. Bu makamlara atamalar ve görevden almalar cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı dokunulmazlık hakkına sahip olacak. Cumhurbaşkanının olmadığı durumlarda tüm yetkileri birinci yardımcısına geçecek. Değişikliklerle, anayasanın Mülkiyet Hukuku bölmesine, “özel mülkiyet sosyal sorumluluk gerektirir” ve “sosyal adalet ve toprakların verimli kullanılması amacıyla toprak mülkiyeti hukuku kanunla kısıtlanabilir” maddeleri ilave edilecek.

Değişiklik önerilerini inceleyen Anayasa Mahkemesi, maddelerin anayasaya uygun olduğunu yönünde görüş bildirdi. Azerbaycan'daki yasal süreç gereği, anayasa değişikliklerini içeren maddeler halkın onayına sunulacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.