Azadiya Welat'a yine ceza

Azadiya Welat'a yine ceza

Günlük yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Azadiye Welat, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "örgüt propagandası''yapıldığı iddiasıyla 1 ay süreyle kapatıldı.

 Mahkeme'nin kapatmaya gerekçe yaptığı 4 ve 11. sayfada yer alan yazılar ise yargının Kürtçe çeviri skandallarına bir yenisini ekledi.

Türkiye'de günlük yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Azadiye Welat'a bu günkü sayısında "örgüt propağandası'' yaptığı ve "suç ve suçluyu övdüğü" iddiasıyla 1 ay süreyle yayın durdurma cezası verildi. Kapatmaya İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından TCK'nin 205. maddesine dayandırılarak, verilen kapatma kararında 1, 4 ve 11 sayfalarda verilen haberler ve yazılarla PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın cümle içinde verilen hitapta "Kürt halk önderi" şeklinde verilmesi gerekçe gösterildi. Gazetenin, 1. sayfasında yer alan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın görüşme notlarının haberleştirildiği "Eger Kürtlerin üzerine gidilirse Kürtlerin tamamı direniş gösterir" cümlesinin çevirisi kapatma gerekçesi olarak verildi.

Kapatmaya gerekçe yapılan 4 ve 11 sayfaların çevirisinin yanlış yapılması ise Kürtçe'nin yargı kurumları tarafından yanlış çeviri skandalına bir yenisini ekledi. Gazetenin 4. sayfasında yer alan "Bi peşengiya PKK'e qahramaniya gel" cümlesi mahkeme tarafından "PKK'nin öncüleri halkın kahramanıdır"şeklinde çevirilirken Kürtçe'den Türkçe'ye tam çevirsi ise "PKK öncülüğünde kahramanlaşan halk" şeklinde. Bir diğer kapatma gerekçesi yapılan 11. sayfada yer alan Adil Zozani'nin yazısının "Ji bo Hevi rojbun, ji bo yekta şahadet" başlığı ise mahkeme tarafından "Ayrılık olursa birliktelik ölür" biçiminde çevirilirken, gerçek çevirisinin ise "27 Mart hevi için doğum yekta için şehadet" olduğu görüldü. / DİHA