AYM’den Cizre’deki yaşam hakkı ihlaline ilişkin başvuruya ret

AYM’den Cizre’deki yaşam hakkı ihlaline ilişkin başvuruya ret

Anayasa Mahkemesi, Cizre’de bir haftadır bir binanın bodrumunda mahsur kalan yaralılarla ilgili yaşam hakkı ihlali başvurusuna ilişkin tedbir talebini reddetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cizre’de bir haftadır bir binanın bodrumunda mahsur kalan yaralılarla ilgili yaşam hakkı ihlali başvurusuna ilişkin tedbir talebini reddetti.

AYM’den yapılan açıklamada, ‘başvurucuların kamu makamları ile doğrudan iletişime geçme yönünde isteksiz davrandığı, kamu makamlarını üçüncü kişilere yönlendirdiği, bulundukları yere ilişkin farklı tarihlerde farklı adresler bildirdiği’ ifade edildi.

Açıklamada ‘bu kişilerin sürekli yer değiştirdiklerine ve sağlık hizmetlerine erişim için kamu makamları ile iletişim kurmaktan kaçındıklarına ilişkin ciddi şüpheler ortaya çıktığı kanaatine varıldığı’ belirtildi.

Mahkeme tedbir talebini reddetme gerekçesinde ise, “Anılan kişilerin yaralı olup olmadığına, yaralı iseler durumlarının ağır olup olmadığına, hangi koşullar altında yaralandıklarına, tamamının yaralı olup olmadığına, silahlı olup olmadıklarına ve hangi adreste bulunduklarına ilişkin belirsizliğin hâlen devam etmesi nedeniyle bu aşamada tedbir kararı verilemeyeceği sonucuna ulaşmıştır” denildi. de

‘Gerekli tedbirler alınsın’

Bununla birlikte mahkeme, kamu makamlarının belirsizliğin ortadan kalkması durumunda sağlık görevlilerinin ve güvenlik güçlerinin yaşam haklarını da dikkate alarak gerekli tedbirleri almasının demokratik bir hukuk devletinde kim olduğuna bakılmaksızın bireylerin yaşam haklarının korunması yükümlülüğünün bir gereği olduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.